Miért és hogyan érdemes tisztítani a vágódeszkát? A baktériumok melegágya lehet

deszkatisztitas
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A konyha elmaradhatatlan kelléke a vágódeszka, de fordítunk akkora figyelmet a tisztítására, amekkorát kellene?

Arról, hogy a műanyag vagy a fa vágódeszka a higiénikusabb és praktikusabb, már írtunk az odalon, azt viszont még nem veséztük ki, hogyan lehet tisztán tartani a deszkát úgy, hogy az élettartama minél hosszabb legyen.

Az embernek általában többféle vágódeszkája van otthon: egy kisebb, egy nagyobb, van, amelyiken a húsokkal dolgozik, van, amelyiken a zöldségekkel, gyümölcsökkel és a többi. Azért is fontos, hogy külön deszkát tarts fenn a különböző alapanyagoknak, mert a vágás során kialakulhatnak olyan felületi karcok, amelyekbe könnyen belemehet az étel leve vagy apró darabjai, így azok megtelepedhetnek a résekben, ott bomlásnak indulhatnak. 

Ha nem vagy elég alapos, a vágódeszkád könnyen a baktériumok melegágyává válhat, különösen az, amelyiken húsokkal is dolgozol. Bár sokan a fa anyagú deszkát kedvelik, az még inkább kedvez a kórokozóknak, a fa repedéseibe, réseibe gyorsan bejutnak a szennyeződések, de a különböző szagokat is könnyebben magába szívja az anyag.

Műanyag deszka tisztítása

Bár a műanyag deszkán is megtapadhatnak a bacik, sokkal könnyebb dolgod lesz a tisztításával, az anyag ugyanis jól viseli a vizet és a vegyszereket is. Mosogatógépbe is teheted, de mosószeres szivaccsal is átmoshatod, akár áztathatod is, nem fog ártani a szerkezetének. A magas hőmérsékletű, erős vízsugár biztosan kiszedi a résekből a kórokozókat.

deszkatisztitas2

A fa vágódeszka tisztítása

A fa anyagának nem tesznek jót az erős tisztítószerek, ahogyan a mosogatószeres víz sem. Sokan szivaccsal esnek neki a deszkának, és bár műanyagnál lehet, hogy ez is működik kisebb szennyeződések esetén, a fa rostjainak nem tesz jót a vegyszeres víz, ugyanis magába szívja azt. Érdemes más anyaggal tisztítani, majd sima, tiszta vízzel átöblíteni, semmiképpen sem áztatni benne. Az a jó, ha minél kevesebb ideig éri nedvesség, különben az elraktározott víztől bepenészedhet.

Mivel érdemes akkor tisztítani?

deszkatisztitas4

Ecet vagy citrom

Mindkét alapanyag tökéletesen szagtalanít és fertőtlenít: márts bele egy rongyot a hígítatlan háztartási ecetbe, töröld át vele a deszkát, majd alaposan mosd le, szárítsd meg. Ne hagyd rajta sokáig az ecetet, mert magába szívhatja a fa. Ha nem bírod az ecet szagát, válaszd a kellemesebb illatú citromot, vágd félbe, majd dörzsöld át vele a deszkát, végül mosd le tiszta vízzel. Ezekkel a módszerekkel a deszkán maradt ételmaradékokat is fellazíthatod.

Só vagy szódabikarbóna

Sóból vagy szódabikarbónából természetes súrolószert készíthetsz, ha egy kis vízzel pasztát keversz ki belőlük. Minél nagyobb szemű a só, annál jobb hatást érhetsz el vele, tökéletesen leszedi a szennyeződéseket. Dörzsöld át vele a deszkát, majd mosd le és szárítsd meg. Ha a két alapanyagot kombinálod, még jobb lesz az eredmény.

deszkatisztitas3

Teafaolaj

Bár ez talán nincs minden háztartásban, érdemes lehet beszerezni, főleg, ha fa vágódeszkáid vannak. A teafaolaj egyrészt fertőtlenít, másrészt jót tesz a fa rostjainak. Töröld át vele alaposan a felületet, majd mosd le és szárítsd meg a deszkát.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük