Így süsd és főzd helyesen a zöldségeket: 6 módszert mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Akárcsak a húsnak, úgy a zöldségeknek is megvan a maguk főzési technikája, ráadásul rögtön 6 módszert is mutatunk.
A zöldségek nagyszerű kiegészítői minden étkezésnek: eheted őket főétel mellé köretként, de akár nassolnivalót is készíthetsz belőlük.
Nincs rossz főzési metódus, csupán ki kell tapasztalni, hogy melyik zöldséget milyen állapotban fogyasztod szívesen.
Főzés
Bár ez a módszer nem ad annyi ízt, nincs az a zöldség, amin egy kis só ne tudna korrigálni a készítés végén.
Önts annyi vizet a fazékba, hogy az ellepje majd a zöldségeket. Adj hozzá egy kis sót, majd forrald fel. Ha felforrt a víz, add hozzá a zöldségeket. Csökkentsd a hőt alacsonyra, és főzd benne puhára a finomságokat. A brokkoli, a zöldbab vagy a karfiol mind isteni lesz így.
Párolás
A párolás a zöldségek elkészítésének egyik legegészségesebb formája. Ennél a folyamatnál ahelyett, hogy a forrásban lévő vízhez adnád a zöldségeket, a forró vízből felszabaduló gőz lesz a segítségedre. A zöldségek így is puhák lesznek, de nem pépesek, ráadásul nem fő a vitamintartalmuk nagy része a vízbe.
Ehhez a folyamathoz önts annyi vizet egy lábosba, hogy az 2,5 cm magasan álljon. Ezután forrald fel a vizet, majd tegyél egy szűrőt az edény fölé, ami illeszkedik a tetejére. Tedd ebbe a zöldségeket, majd tegyél a tetejére egy fedőt. Csökkentsd a lángot közepesre vagy alacsonyra, és párold meg a gőzben a zöldségeket kb. 10-20 perc alatt, készítheted ropogósra vagy puhára is, ahogyan szereted.
Dinsztelés
A zöldségek dinsztelése egy rendkívül gyors folyamat, egyszerű lépésekből áll, és nagyszerű íze lesz vele a köretnek.
Első lépésként melegíts fel egy serpenyőt magas vagy közepes lángon. Ezután önts bele 1-2 evőkanál olívaolajat vagy vajat. Amikor már szépen elterült a serpenyő alján a zsiradék, add hozzá a zöldségeket, és időnként keverd meg, illetve adj hozzá ízlés szerinti fűszereket is, hogy még finomabbak legyenek. A zöldségeket addig dinszteld, amíg meg nem puhulnak. A spárga, a gomba, a paprika, a cukkini, a hagyma és a zöldbab mind szuperek lesznek ezzel a módszerrel.
Grillezés
A grillezés a tökéletes megoldás arra, ha a szabadban szeretnél zöldségeket elkészíteni. A lépések egyszerűek, mint az iménti módszereknél, az ízek viszont meglepően új aláfestést kapnak majd.
A zöldségeket érdemes grillezés előtt bepácolni vagy befűszerezni. Az alapfűszerek a só és a bors, de bármilyen zöldfűszerrel tovább bolondíthatod az ízeket. A zöldségeknek érdemes 20-30 percet adni a pácban.
Ezután tedd őket a grillre – akár magukban, akár alufóliába csomagolva –, majd félidőben fordítsd meg mindet, minden zöldség sütési ideje más. A legjobb ízt akkor nyerik el, ha a szélük körül barnára sülnek, vagy a felszínükön megjelennek a grillcsíkok.
Párolás tepsiben
Párolás és párolás között is van különbség, mert ezt is többféleképpen lehet kivitelezni.
Ha egy ízletes és kiadós ételt szeretnél összedobni zöldségekből, akkor azokat lassan, alacsony tűzön készítsd. Tedd be egy tepsibe vagy jénai tálba őket, majd önts rá tetszés szerinti folyadékot – alaplé, bor, szósz, víz, stb. – úgy, hogy az a zöldségeket félig ellepje. Fedd le az edényt, majd tedd be a 120 fokra előmelegített sütőbe 2-6 órára. Fedőnek használhatsz alufóliát is. Ennél a módszernél a krumpli, a bab, a tök, a zeller és a sárgarépa működik nagyon jól, de természetesen bármilyen zöldséget megpárolhatsz így.
Sütés sütőben
A zöldségek elkészítésének időtlen módja a sütőben sütés. Ezzel is kiadós egytálételeket készíthetsz, és csupán néhány lépésben tér el a párolós változattól.
Először is melegítsd elő a sütőt 220 fokra. Egy tálban keverd össze a kiválasztott zöldségeket egy kis olajjal és ízlés szerinti fűszerekkel. Ezután terítsd szét azt a tepsiben úgy, hogy ne fedjék egymást a darabok. Tedd be az előmelegített sütőbe, majd kb. 15-20 perc alatt süss meg mindent ropogósra.
Fotó forrása: Getty Images