Így tárold a zöldségeket és zöldfűszereket, hogy sokáig frissek maradjanak: 5 tippet mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A zöldségek a megfelelő tárolásnak köszönhetően sokkal tovább maradnak frissek, így nem végzik a kukában idő előtt, és nem kell folyton boltba rohangálni a friss áruért.
Nem mindenki engedheti meg magának, hogy mindennap boltba vagy piacra járjon friss élelmiszerért, sokan egy héten egyszer vagy kétszer vásárolnak. Természetesen senki sem szeretné, hogy rárohadjon az érzékenyebb áru, mint például a zöldségek, ezért nem mindegy, hogy tárolod őket.
Miután hazaértél a beszerzett vitaminbombákkal, fontos, hogy megfelelően tedd el őket, így akár egy hétig is megőrzik szépségüket, nem kókadnak el. A tárolásban filléres eszközök lehetnek a segítségedre, ilyen a konyhai papírtörlő, fagyasztózacskó vagy a jégkockatartó. A kedvenc praktikáinkat kipróbálva ezentúl te is így fogod tárolni a zöldeket.
Konyhai papírtörlő
A jó nedvszívó képességű papírtörlő aranyat ér a konyhában. Nemcsak takarításnál érdemes használni, hanem a zöldségek tárolásánál is a segítségedre lehet. Több praktikát is érdemes kipróbálni, az egyik legjobb, ha a hűtőben található zöldségtároló rekeszt kibéleled vele. Ez azért jó, mert a zöldségek levet ereszthetnek, amit a papírtörlő felszív, így a rekesz nem lesz vizes, tovább frissek maradnak a termékek. Amire azonban figyelned kell, hogy a tárolót 2-3 naponta ellenőrizd, cseréld alatta a papírt.
Konyharuha
Papírtörlő helyett jó nedvszívó képességű konyharuhát is használhatsz. Ez környezetbarátabb megoldás, és ugyanazt a célt szolgálja. A konyharuha más módon is segíthet megőrizni egyes zöldek frissességét. Például, ha nedves konyharuhába tekerve rakod a hűtőbe a spárgát, akkor az 2-3 nappal tovább roppanós marad.
Fagyasztózacskó
A fagysztózacskó is hasznos kellék, rengeteg mindenhez hasznát veheted. Érdemes beletenni a friss fűszernövényeket, és így a hűtőbe rakni, 5-6 nap után is olyan frissek maradnak, mintha aznap vásároltad volna őket. A zacskóban tormát is tárolhatsz, így őrzi meg a legjobban a frissességét és az erejét.
Vízbe áztatás
Bár nem minden zöldségnél használ, egy-kettőnél különösen érdemes bevetni ezt a technikát, ha sokáig ropogós végeredményre vágysz. A megpucolt sárgarépát vagy a megtisztított retket annyi vízben tedd el a hűtőbe, amennyi ellepi, így nem szottyadnak és puhulnak meg. Használj zárható befőttesüveget vagy egy üveg tálat.
A brokkoli is az érzékenyebb zöldek közé tartozik: hogy minél tovább friss maradjon, érdemes a szárából egy picit levágni, és vízbe állítva hűtőben tárolni.
Jégkockatartó
A jégkockatartó univerzális kis eszköz, rengeteg lehetőséget rejt magában. Zöldfűszerek tárolásánál is kipróbálhatod. A friss fűszernövényeket aprítsd fel, tedd a kis tartóba, önts rájuk annyi olajat, hogy ellepje őket, és fagyaszd le. A megfagyott kockákat szedd ki a tartóból, és rakd át fagyasztózacskóba, úgy tedd vissza. A zöldfűszeres kockák ételek ízesítésénél remekül jönnek, és sokáig elállnak.
Fotók: Getty Images