Tápláló és egészséges cukorpótló a banán: a héját is felhasználhatod
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Minél érettebb a banán, annál magasabb a cukortartalma, épp ezért bátran használhatod sütemények készítésénél is, remek édesítő.
A banán az egyik legtáplálóbb gyümölcs, kalóriadús, energiával tölt fel, vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik.
A messziről érkező gyümölcs egész évben beszerezhető. Finom magában, de energiadús turmix formájában is érdemes kipróbálni, sőt, még sütésnél és főzésnél is nagyon izgalmas alapanyag. A túlérett banánnak és a héjának is hasznát veheted. Nem csak az íze miatt érdemes fogyasztani, mutatunk 7 okot, hogy továbbra is gyakran falatozz az egészséges gyümölcsből.
Csökkenti a vérnyomást és jót tesz az emésztésnek
- A banán bővelkedik káliumban és magnéziumban, ezért jótékony hatással van a vérnyomásra és a szív barátja.
- Káliumtartalma miatt a csontokat is védi.
- A banán rostban gazdag, ezért jó hatással van az emésztőrendszerre, a székrekedésen is segít.
- A gyümölcs gyomorrontás idején is fogyasztható, könnyű megemészteni, nyugtatja a háborgó gyomrot. Plusz a kálium segít regenerálni a kiszáradt testet.
- A banánban A-vitamin is található, amely a látást támogatja.
- B6-vitamin-tartalma miatt javítja a hangulatot, csökkenti a stressz-szintet.
Mire használhatod a túlérett banánt?
Sokan automatikusan a kukába hajítják a megbarnult, pöttyös, puha banánt, pedig rengeteg finomságot lehet belőle készíteni, és még a tojás helyettesítésére is jó. Bizony, ha épp elfogyott a tojás, vagy kevesebb áll a rendelkezésedre a receptben írt mennyiségnél, akkor használd helyette a gyümölcsöt. Egy közepes méretű banán 1 darab tojásnak felel meg. A túlérett banánnal nagyon egyszerű dolgozni, villával pépesítve mehet a masszába.
Más érdeme is van, sokkal szaftosabb textúrát kap tőle a süti, és az édes zamat kialakításáról is gondoskodsz így. A banán a datolya után a második legédesebb gyümölcs.
5 kedvenc banános receptünk, melyek érett banánból a legfinomabbak:
A héját se dobd ki!
Gondolkodtál már valaha azon, mihez kezdhetsz a banán héjával? A banánhéjban található enzimek, antioxidánsok, tápanyagok bőrpuhító és hidratáló hatásúak, ezért az otthoni szépségápolásban vagy a ház körüli teendőkben is hasznát veheted.
Arcápolás banánhéjjal
A banánhéj belső felét egyszerűen masszírozd az arcodba, majd dőlj hátra 15-20 percre, és lazíts. Miután letelt az idő, langyos vízzel alaposan mosd meg az arcodat. Arcpakolást is készíthetsz érettebb banánból, 1-2 evőkanál joghurttal összekeverve. A házi pakolást vidd fel az arcodra, hagyd rajta 15 percet, majd langyos vízzel mosd le.
Cipőtisztítás banánhéjjal
A banánhéjjal meglepően jól lehet cipőt polírozni. A héj belső felével egyszerűen dörzsöld át a bőrcipőt, majd töröld át textilruhával.
Növényvédő szernek is tökéletes
Kerti és szobanövények ápolásánál is használhatod a banánhéjt, remek vitaminpótló. Egyszerűen darabold fel a banán héját, és tegyél a növény földjébe 1-2 darabot. A banán káliumtartalma erősebbé, ellenállóbbá teszi a szobanövényeket.
A banánhéj belső felével érdemes átdörzsölni a növények levelét, sokkal fényesebben fognak ragyogni.
Kerti növényeknél is igazi csodaszer: ha fokhagymagerezdet csomagolsz a héjba, és így ásod a földbe, akkor megvéded a növényt a kártevőktől.
Meg is lehet enni?
Igen! Méghozzá banánbacont készíthetsz a héjból. A recept a fenntarthatóság jegyében született. A kezeletlen, alaposan megmosott banánhéjat pácold be tetszőleges fűszerekbe, szójába és Worcestershire-szószba, majd dobd hideg serpenyőbe és süsd sötétbarnára. A banánból készült különleges harapnivaló hasonlít a sült baconre, ízre azonban távol áll tőle. Te ki mernéd próbálni?
Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images