Cukormentes banánkenyér: maradékmentő süti, ha túlérett a gyümölcs

Banankenyer-dioval-datolyaval
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha nálad is előfordul, hogy néhány banán túlérik, akkor eszedbe ne jusson kidobni: készíts belőlük finom és laktató süteményt!

A banánkenyér a világ egyik legegyszerűbb sütije, még a muffint is körülményesebb elkészíteni, hiszen azt formákba kell adagolni. Ezt az ínyencséget azonban csak összekavarod, és már mehet is a sütőbe.

Az érett banán ráadásul kitűnő cukor- és tojáspótló, egy kevés datolya hozzáadásával természetes, cukormentes nassolnivalót kapsz. Mivel a tésztája teljes kiőrlésű lisztből készül, nemcsak finom, de fitt és tápláló is ez a süti, amit nemcsak desszertként, de akár a reggeli kávéd mellé is csipegethetsz. A sütéshez egy 28x12 cm méretű sütőformát használtam.

Cukormentes banánkenyér

Banankenyer-dioval-datolyaval-cover

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 5 db érett banán
  • 10 dkg magozott aszalt datolya
  • 50 ml növényi ital (kókusz)
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 2 ek kókuszolaj
  • 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 2 marék dió (apróra darabolt)
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 0.5 tk
Recept idők

Elkészítés:

A datolyákat áztassuk be forró vízbe, és hagyjuk, hogy 15 perc alatt megpuhuljanak.

A banánokat, a puhára ázott datolyákat, a kókuszitalt, a vaníliakivonatot és a kókuszolajat egy turmix- vagy aprítógépben pürésítsük homogén állagúvá. Adjuk hozzá a száraz hozzávalókhoz, és alaposan keverjük össze.

Egyengessük a masszát egy sütőpapírral bélelt kalácssütő formába, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. Süssük 50-60 percig, majd szeletelés előtt hagyjuk kihűlni.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük