Előre darált húst vegyünk vagy helyben daráljuk le? Háziasszonyokat is megkérdeztünk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Amikor elkezdtem önálló háztartást vezetni, előtte anyukám ellátott több tanáccsal is. Ebből az egyik az volt, hogy ne vegyek előre ledarált húst.
Anyukám saját maga darálja le a frissen vásárolt húst. Nálunk viszonylag sok fogy, a gyerekeim, vagyis az unokák imádják a fasírtot, a "szószos" tésztát, így érdemes volt beruházni egy húsdarálóba. Olyat érdemes választani, amelyet könnyű szétszerelni és az alkatrészek könnyen elmoshatók, akár mosogatógépben is. A darálás maga nem hosszadalmas folyamat, ráadásul így mindig pont annyit készíthetünk, amennyire szükségünk van.
Háztartást is vezető nők között végeztem egy röpke közvéleménykutatást, ki az, aki megveszi, és ki az, aki sosem vásárolna előre darált húst. A válaszok eléggé megoszlottak, és a a higiéniai szempontokon túl a kényelmi szempontok is szerepet játszottak benne.
Mi a probléma az előre darált hússal?
Az egyik aggály az előre darált húsokkal az, hogy nem egyféle állat húsát tartalmazzák, így nem lehet biztosan ellenőrizni a származásukat sem. A ledarált és formázott húsról nem derül ki, valójában mit is daráltak le, és az sem, hogy a termék mennyi húst és zsírt tartalmaz. Bár a csomagoláson kötelező feltüntetni a zsírtartalmat, a hús arányát, valamint a származási helyet is, ez nem minden esetben fedi a valóságot. A másik gond az, hogy a műanyag doboz és a csomagolás miatt felesleges szemetet termel.
Volt, akit a nagymamája nevelt úgy, hogy sose vásároljon előre csomagolt húst, az csak rossz lehet alapon. Így ő a hentesnél daráltat. A legtöbb nem válasz tehát azért született, mert a vásárlók nem biztosak benne, hogy mi kerül a csomagolt darált húsba.
Akik mégis megveszik, a kényelmi szempontokon túl azt emelték ki, hogy a nagy áruházláncok boltjaiban kapható húsok minőségi ellenőrzéseken mennek keresztül, ezért biztonságosabbak még annál is, mintha a kedvenc hentesüknél daráltatnák le.
Hentesnél vagy otthon daráljunk?
Ha nem is vesznek előre darált húsfélét, arról is megoszlanak a vélemények, hogy hentesnél vagy otthon darálják/daráltassák le a vásárolt árut. Van, aki azért nem daráltat hentesnél, mert tart attól, hogy a nem kért zsírt is beledarálják, így inkább hazaviszi és otthon foglalkozik vele. Van, aki azért magának darálja, mert attól fél koszos a bolti húsdaráló, nem tudni, mi volt benne utoljára.
Vannak, akik a pillanatnyi helyzet alapján döntik el, mit vásárolnak. Fontos szempont a csomagolás és a felesleges hulladék kérdése, legtöbben emiatt döntenek a frissen darálás mellett. Van, akit nemcsak a csomagolás, hanem az előre ledarált termék mellékíze is elriaszt.
Darált hús tárolása
Ha nem használjuk fel azonnal, a friss darált hús mélyfagyasztva - legalább -18 fokon - és a belőle készült étel fél évig tárolható. Lényeg, hogy a húst még az elkészítése napján, légmentesen lezárva, kisebb adagokban fagyasszuk le. Írjuk rá, hogy mi van benne és hogy mikor fagyasztottuk le. A hűtőben, lassan olvasszuk fel, soha ne szobahőmérsékleten.
Fotó: Getty Images