10 gluténmentes liszt, amit nem árt ismerni – Melyikből mit érdemes készíteni?
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A gluténmentes étkezés nem csak múló hóbort vagy divat, sokaknak megoldást nyújthat, akik ételérzékenységben szenvednek.
A cölikália örökletes, autoimmun betegség. Amikor a gabonafélékben található növényi fehérje, vagyis a glutén felszívódási zavarokat vált ki a vékonybélben, gluténérzékenység állhat a háttérben. Amikor a bevitt fehérjét nem tudja a szervezet feldolgozni, ellenanyag-termelődés indul meg a saját szövetek ellen. Sajnos ez a zavar sokáig lehet úgy jelen, hogy nem okoz tüneteket, vagy legalábbis a legtöbben nem kapcsolják hozzá azokat.
A betegségtől függetlenül is vannak, akik szeretnének gluténmentesen étkezni. Szerencsére ma már nagyon sok alternatíva létezik, ha valami miatt ezeket építenéd be az étrendedbe. Ha szereted a tésztákat, azokról sem kell lemondanod, ma már az összes szupermarketben megtalálod a kedvenceidet gluténmentes változatban. Ezzel a módszerrel főzve pedig az ízélmény is ugyanolyan marad. Ha pedig az alakodra is vigyázol, akkor ezek közül a gluténmentes köretek közül választhatsz.
Szerencsére gluténmentes lisztek is léteznek, amelyek közül még akkor is érdemes szemezgetned, ha nem vagy érzékeny, változatos és egészséges ételeket készíthetsz belőlük.
Gluténmentes lisztek
Mandulaliszt
A mandulaliszt az egyik leggyakrabban előforduló és legtöbbször használt gluténmentes liszt. Őrölt - legtöbbször blansírozott - mandulából készül, egyetlen hátránya, hogy viszonylag drága. Könnyű sütni vele, hiszen egy az egyben helyettesíthető vele a sima liszt. Gyúrás közben előfordulhat, hogy a tésztához hozzá kell adnod egy extra tojást, hogy ugyanolyan állagú legyen, mintha hagyományos lisztből készítenéd. A mandulaliszt nagyon egészséges, rengeteg benne a fehérje, vitamin és ásványi anyag. Rengeteg finomság készülhet belőle, például ez a mandarintorta, amelynek most még szezonja is van.
Barnarizs-liszt
A barnarizs-liszt őrölt barna rizsből készül. Magas a rosttartalma és teljes kiőrlésűnek számít, mert korpát és csírát tartalmaz. Jelentős a B1-, B3-, B6- vitamin, vas, folsav, mangán, szelén és magnézium tartalma. Saját magad is elkészítheted, pirítással és őrléssel. Használhatod levesek, főzelékek és pörköltek sűrítésére, mártásokhoz, de panírozásra is tökéletes. Édesszájúak tortakrémet is készíthetnek belőle, de sütemények tésztájához is használhatod alapanyagként. Előnye, hogy könnyű vele dolgozni.
Hajdinaliszt
A hajdinalisztet keverni kell más lisztfajtákkal. Az ételeknek finom, diós ízt kölcsönöz. Kiváló magnéziumforrás, antioxidánsokat tartalmaz, gyulladáscsökkentő hatású.
Csicseriborsóliszt
Élelmi rostokban gazdag, magas fehérjetartalmú, gluténmentes liszt, őrölt, szárított csicseriborsóból készül. A közel-keleti és az indiai konyhában széles körben elterjedt, de az európai konyha is szereti. Egy csésze liszt 3/4 csésze csicseriborsólisztnek felel meg. Élelmi rostokban gazdag, támogatja az emésztést és segít megszabadulni a bélfalakon lerakódott salakanyagoktól, könnyen emészthető. Rendszeres fogyasztása normalizálhatja a vérnyomást, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Miután lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz, nem emelkedik meg tőle hirtelen a vércukorszint. B1-, B6- és E-vitamint tartalmaz, valamint vasban, magnéziumban, cinkben és kalciumban is gazdag. Készíthetsz belőle krémlevest, hummuszt vagy fasírtot.
Tápiókaliszt
A tápiókalisztet ugyanúgy használhatod liszthelyettesítőként, csak a hajdinaliszthez hasonlóan keverni kell más lisztfajtákkal. A tápiókaliszt egyfajta keményítőként működik. Kenyér és péksütemény készítéséhez kiváló, mert ropogós, kérges lesz tőle a héjuk. Sütni, főzni is tudsz vele, például mártásokat, szószokat és főzeléket is sűríthetsz vele. Könnyű vele dolgozni.
Kókuszliszt
A kókuszliszt a kókuszdió szárított, zsírtalanított húsából készül. Rostban és fehérjében gazdag, a szénhidráttartalma alacsony. A sütési folyamat során rengeteg nedvességet felszív, így kisebb mennyiséget használj, mint a normál lisztből. Egy csésze normál lisztet 1/4 csésze kókuszliszttel válthatsz ki. Vedd figyelembe azt is, hogy az ételek kókuszízűek lesznek tőle.
Gluténmentes liszt
A gluténmentes liszt megnevezéssel árult lisztek általában különböző gluténmentes lisztek kombinációi. Ezekből mindig a megfelelőt kell választanod, attól függően, hogy pékárut, süteményt szeretnél-e sütni, vagy például sűrítésre szeretnéd használni.
Burgonyaliszt
A burgonyaliszt, avagy burgonyakeményítő főtt, szárított és őrölt burgonyából készül. Remekül használható sűrítésre, például mártásokhoz, főzelékekhez, pudingokhoz. Ha sütéshez használod, akkor a tészta kevésbé fog megrepedezni vagy morzsálódni és hosszabb ideig eltartható. Sütéskor keverd más gluténmentes liszttel.
Maniókaliszt
A manióka Dél-Amerikában őshonos gyökérzöldség, hasonlít a sárgarépához vagy a fehérrépához. Ebből készül a manióka- vagy más néven cassava liszt. Nagyon egészséges alapanyag, jelentős a C-vitamin, kalcium, foszfor tartalma. Magas a keményítőtartalma, de a kalóriatartalma alacsony. Semleges íze miatt szuper sütési alapanyag, a belőle készült ételeknek nem lesz erős, jellegzetes íze. Nem keverendő a tápiókaliszttel, ami egyfajta keményítő, a manióka viszont a teljes gyökeret tartalmazza, csak kiszárítva és őrölve. Rosttartalma emiatt jóval magasabb.
Teff liszt
A teff, vagyis az afrikai gabona, nyolc fontos aminosavat tartalmaz. Magas a fehérje-, a rost-, C- és E-vitamin-tartalma, több kalcium van benne, mint bármely más gabonában. Régen csak Etiópiában termesztették, de már az Egyesült Államokban is nagy a piaca. Az etiópok ebből sütnek laposkenyeret. Az utóbbi időben egyre népszerűbb ez a gabona, nem csak az egészségre gyakorolt hatása, de a paleolit táplálkozás miatt is.
Fotó: Getty Images