Sok lett a kamrában a liszt? Adunk pár ötletet, mire használhatod fel!
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A jelenlegi helyzet miatt az emberek hihetetlen mértékű lisztvásárlásba kezdtek, sokak szerint feleslegesen. A legtöbben azt tanácsolják, ne változtassunk a napi szokásainkon, és igyekezzünk odafigyelni, hogy egészséges, változatos ételek kerüljenek a tányérunkra.
Bár egyetértek ezzel, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a liszt egy alapélelmiszer, amelynek az egyik legfontosabb előnye, hogy hosszú ideig tárolhatjuk, a nehéz időkben pedig elődeink is nagy hasznát vették. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a jelenlegi helyzet hatással van a pénztárcánkra is, már most érezni, hogy az árak rohamosan emelkednek, és ez bizony sok háztartásában fog problémát okozni.
Nyilván, aki jobb anyagi helyzetben él, továbbra is színesen, egészségesen fog táplálkozni, de vannak a kevésbé szerencsések, azok a családok, ahol az 1 kilogramm liszt is kincset ér.
Ha már jól feltöltöttük az éléskamránkat liszttel, fontos számításba venni azt is, mire szeretnénk felhasználni. Valamilyen pékárut sütnénk belőle, vagy húst forgatnánk bele? Ha még nem tiszta a kép, most adunk egy kis segítséget.
Kenyér
A frissen sütött házi vekninek nincsen párja, de nehogy azt higgyétek, hogy csak a profi, nagy tapasztalattal bíró pékek képesek ropogós kenyeret tenni az asztalra. Mi is meg tudjuk csinálni, ráadásul, ha épp nincs kéznél élesztő, nem kell megijedni, ebben a cikkben minden csínját-bínját megtaláljátok a kenyérkészítésnek, így legközelebb bátran nekiállhattok a sütésnek.
Ha különleges, mégis egyszerű pékárura vágytok, akkor tökéletes választás az aszalt paradicsommal készült vekni, melyben mozzarella és bazsalikom is szerepet kap.
Kifli
A gyerekek nagy kedvence a kifli, amit még simán, magában is képesek majszolni. Miért ne készíthetnénk el mi magunk a kedvelt pékárut? A ropogós kifli tésztája kétfajta lisztből készül, gyönyörű, rostban gazdag változatot mutatunk.
Fokhagymás focaccia
Az olaszok híres lapos kenyere jó fűszeresen készítve a legfinomabb, ebben a receptben egy fokhagymás változaté a főszerep, az illatos tészta a rozmaringtól még különlegesebb lesz.
Krumpligombócos leves
Nagyon egyszerű, pénztárcakímélő, laktató leves, melyben a zeller jellegzetes aromája tökéletesen érvényesül. A lisztre a krumpligombóc elkészítésénél lesz szükségünk, ami a lelke ennek a levesnek. Az így készült gombócot levesbetétként, de köretként is kínálhatjuk pörkölt mellé.
Panírhoz
A magyar konyhában a rántott hús egyenlő a zsemlemorzsába öltöztetett hússzeletekkel. Amerikában a rántott hús bundájához inkább fűszeres-lisztes bundát készítenek, így sokkal izgalmasabb a frissensült.
Palacsinta sósan
Az örök kedvenc, amit sósan és édesen is imádunk. Viszonylag ez is pénztárcabarát étel, amiben az a legjobb, hogy bátran továbbálmodhatjuk a receptet, gazdagítsuk ízlésünknek megfelelően.
Palacsinta édesen
Az egyik legkedveltebb reggeli a pufi tésztájú amerikai palacsinta, amit lustálkodós hétvégi reggeleken a legjobb elmajszolni. Az egyik legfinomabb amerikai palacsintában csokidarabok roppannak, de istenigazából bármi kerülhet a tésztába, például áfonya.
Kakaós piskóta
A kevert tészta hozzávalói biztos, hogy a legtöbb kamrában megtalálhatóak, ha éppen ránk tör az édesség utáni vágy, készítsétek el ezt az egyszerű piskótát, egy pohár tej mellé remek választás.
Amerikai csokis keksz
Kekszből sosem elég, főleg most, hogy a gyerekek is otthon vannak. Készítsünk velük közösen csokis kekszet, amit jó nagy adagban érdemes legyártani. Az édes falatok jól zárható dobozban több napig megőrzik kellemes állagukat, ebben a receptben kiderül, mitől is lesz ropogós az otthon készített nasi.
Természetesen a liszt rengeteg mindenben a hasznunkra lehet még, például nokedli vagy gnocchi készítésénél, de még a szerény lapcsánkában is helyet kap, valamint rántások és mártások készítésénél remek sűrűsítő.
Fotók: Getty Images/Botos Claudia/Ács Bori/Sóbors