10 isteni tésztaszósz rohanós napokra – Tejszínes és paradicsomos alapút is választhatsz

tésztaétel cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tésztaételeket az igazán sietős napokra találták ki, ennek ellenére olyan változatosan és izgalmasan készítheted el őket, hogy nem fogod megunni.

Főzök egy tésztát valamilyen szósszal: ez a mondat jellemzően akkor hangzik el, ha vagy ötleted, vagy elegendő időd nincs valami bonyolultabbat készíteni. Ilyenkor általában valamilyen megszokott, picit már unalmas kombináció juthat eszedbe, pedig erről szó sincs, ezeket az ételeket is változatosan lehet elkészíteni. 

A tésztával egy gond van, hogy amilyen gyorsan jóllakat, annál gyorsabban leszel újra éhes. Ha az alakodra ügyelsz, akkor válassz teljes kiőrlésű fajtákat, illetve inkább a feltétből tegyél többet a tányérodra. A tészta főzővizét sem szabad kiönteni, érdemes egy keveset félretenni belőle, hogy még krémesebbé tegye a mártást. Az pedig, hogy tejszínes vagy paradicsomos alapú szósz választasz, bízd az aktuális hangulatodra. 

Spenótos-citromos tészta

Ennél a tésztánál még a szósz készítésével sem lesz gondod, csak a tésztát kell kifőzni, a mártást csak össze kell keverni. A szósz ricotta, bébispenót és citrom egyvelege, amely nem elég, hogy könnyed, még egészséges is. A ricottás-spenótos tészta igazi üdítő, könnyed fogás, amely biztos megment a rohanós hétköznapokon, hisz tényleg csak 20 perc az elkészítése.

bébispenótos ricottás tészta álló

Tejszínes-cukkinis tészta sáfránnyal

A semleges ízű cukkini, a tejszín és a sáfrány alkot tökéletes hármast ebben a tésztaételben. A sáfránytól az étel aranyszínű lesz, amely mellett nagyon jól mutat a haragoszöld héjú cukkini. A sáfrányt mindig utolsóként keverd a tésztába. Ha a fűszerrel csak színezni szeretnél, akkor őrölt sáfránnyal dolgozz. Friss sáfrány esetén a tészta főzővizéből merj ki egy kanállal, majd keverd el benne a fűszert. A tejszínes-sáfrányos tésztát is nagyon gyorsan elkészítheted. 

sáfrányos tészta álló ok

Nápolyi spagetti

Ez a zelleres, paradicsomos mártással kínált tészta nagyon népszerű Olaszország déli részén. A szósz friss paradicsomból, zellerből, sárgarépából és fokhagymából készül, de ha épp nincs friss paradicsom, konzervből is elkészítheted a nápolyi spagettit. A mártás a fagyasztást is jól bírja, így félretehetsz belőle hasonlóan sietős napokra egy adaggal. 

nápolyi spagetti

Spenótos-avokádós spagetti

Nem elég, hogy nagyon gyorsan elkészül, még egészséges és tápláló is ez a spenótos-avokádós spagetti, amelynek a tetejére tegyél pirított koktélparadicsomot. A szósz tulajdonképpen egy sok hozzávalós pesto, amelynek kicsit fanyar ízét a koktélparadicsom tökéletesen ellensúlyozza. Mindössze 20 perc kell hozzá, hogy ezt a fogást tálald, úgyhogy sok munkád nem lesz vele. 

spenótos avokádós spagetti

Csirkés-zöldborsós tészta

A csirke combja kerül erre a tésztára, amelyet szalonna zsírján kell kisütni, majd borsóval keverni. Igazán kiadós étel ez a csirkés tészta, ahol a csirkehús egészben kerül a tésztára, sőt, van, amelyik verzióban még római saláta is fő a raguban. 

csirkés zöldborsós tészta

Garnélarákos spagetti

A tenger gyümölcsei kedvelőinek szól ez a recept, a szósz tejszín nélkül is krémes lesz. A titok egy kis fehérbor és persze a kétféle hagyma és az olívaolaj. Garnélát már nagyon sok helyen kaphatsz jó minőségben, fagyasztva, csak ki kell engedni, egy kis vajon megpirítani és mehet is a szószhoz. A garnélás spagettihez a szósz elkészítése nem telik több időbe a tészta kifőzésénél. 

garnélarákos spagetti

Sült fetás, koktélparadicsomos tészta

Nagyon egyszerű, mégis különleges recept, az egészben sült feta sajtot kell pépesíteni a fűszerezett paradicsommal, amely így kerül a főtt tésztára. A paradicsom legyen minél édesebb, hogy ellensúlyozza a sós fetát. A sült fetás, koktélparadicsomos tészta nemcsak szép színű, hanem izgalmas  ízű fogás is lesz. 

fetás paradicsomos spahetti

Sajtos rakott tészta

Bár a rakott ételek egy fokkal bonyolultabbnak tűnnek a sima tésztáknál, ehhez a rakottashoz mindössze 4 alapanyag szükséges. A tésztát csak ki kell főzni, majd egy jénaiban rétegezni a többi hozzávalóval, vagyis kétféle sajttal, sonkával vagy szalámival. A többit a sütő elvégzi. A sajtos rakottas nagyon tápláló és laktató étel. 

sajtos rakott tészta

Sonkás, gombás, kukoricás rakott tészta

A sonka-gomba-kukorica trió nemcsak pizzán, hanem tésztán is nagyon jól működik, főleg, ha a tészta még sok sajttal meg is van sütve. Az alapja tejföl és tejszín jó fokhagymásan elkészítve. Itt is a sütő végzi a legnagyobb munkát, így nem megy el az egész napod a főzőcskézéssel. A sonka, gomba, kukorica spagettit szabadon variálhatod, sonka helyett például tarjával is készítheted. 

songoku rakott tészta

Csirkés rakott spagetti

Ismét egy rakottas, de az egyszerűbb fajtából, ez a csirkés spagetti akár a hétvégén megmaradt csirke maradékmentéseként is kitűnő. A tejszínes szószba a húson kívül gomba is kerül, vagy ha ez nem szimpatikus, tehetsz bele kaliforniai vagy egyéb húsos paprikát. A rakott spagettinél ne spórolj a szósszal, hogy jó szaftos legyen a végeredmény. 

csirkés spagetti

Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images, Sági Zsófia / Sóbors

Ezt is szeretjük