Mennyei citromos-bodzás kuglóf kevert tésztából: a tetejét roppanós máz borítja
Nem is gondolnád, milyen sokféleképpen használható fel a bodzavirág: ennek az egyszerűen elkészíthető citromos-bodzás kuglófnak is az illatos növény az alapja.
Ez a sütemény könnyed, omlós és levegős, egy igazi egyszerű desszert az őszi sütésekhez. Ráadásul rendkívül mutatós, így vendégvárónak is alkalmas.
A receptben megadott mennyiségek egy 24 cm-es sütőformához igazítottak, de az sem tragédia, ha nincs ilyened otthon, bármilyen más, 10 bögrényi kapacitású tepsit használhatsz.
Egy nagyobb edényben keverjük össze a lisztet, a cukrokat, a diót, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat, a szegfűszeget és a szerecsendiót.
Adjuk a fentiekhez a növényi italt, a vajhelyettesítőt, az olajat, az almalevet, az almaszószt és a vaníliát, és egy kézi mixer segítségével, alacsony sebességen dolgozzuk össze a száraz és a folyékony hozzávalókat. Amint a tészta egységesnek tűnik, hagyjuk abba a keverést, mivel utána túl keménnyé válhat.
Olajozzuk ki a sütőformánkat, öntsük bele a masszát, és 175 fokra előmelegített sütőben süssük 60-65 percig. Sütés után 15 percig pihentessük a sütőformában. Porcukorszórással kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu