Szaftos, fűszeres fasírtgolyók: olaj helyett sütőben pirulnak ropogósra
Ha sütőben sütöd a fűszeres fasírtgolyókat, a lakás sem fog úszni az olajszagban.
A fasírtot az egész világon szeretik, a legtöbb nemzet büszkélkedhet saját változattal, melyeket érdemes kipróbálni. Ilyen a török konyha csodája, a köfte, a magyarok Stefánia-szeletje vagy az amerikaiak egyben sült fasírtja.
Az amerikaiak méltán híres finomsága több verzióban is kipróbálható. Van, aki kétféle húsból készíti, míg más a fűszerekkel kísérletezik. Vannak receptek, melyekben a darált masszájába apróra kockázott sárgarépa, zeller vagy épp sonka kerül, de bátran feldobhatod reszelt fokhagymával vagy oregánóval is.
A bekevert darált húst kenyérformába is igazíthatod. Miután megsült, pihentesd 10-15 percet, mert úgy sokkal szebb szeleteket tudsz majd vágni. Az egyben sült fasírt nagy érdeme, hogy másnap is finom, jólesik körettel, vagy szendvicsalapanyagként is használhatod.
A darált húst tegyük keverőtálba.
A finomra vágott hagymát kevés olajon dinszteljük üvegesre, közben fűszerezzük sóval, borssal és kakukkfűvel. Amikor a hagyma összeesett, akkor a Worcestershire-szószt és a sűrített paradicsomot is keverjük hozzá.
A hagymás keveréket adjuk a darált húshoz a zsemlemorzsával, füstölt paprikával, tojással és a finomra aprított petrezselyemmel együtt. Az alapanyagokat keverjük egybe, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, és formázzunk belőle hengert vagy cipót.
A megformázott darált tetejére kenjük rá a ketchupot, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 40-50 perc alatt süssük készre.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu