Nyári paradicsomsaláta balzsamecetes öntettel - Grillhúsok mellé a legjobb választás
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nyáron igazán lédús a paradicsom, és ha kicsit keményebb darabokat válogatsz össze, tökéletes salátát készíthetsz belőlük.
Bár egész évben lehet kapni paradicsomot, igazán finomat nyáron ehetsz. Ilyenkor kezdődik a lecsó szezonja, amelyből tényleg nem lehet eleget készíteni. Sokan a tojásosra esküsznek, de higgyétek el, bulgurral is isteni, amellé is kínálhatsz friss kenyeret. A lecsó egyik alapanyaga a paradicsom, amely ebben az évszakban a legzamatosabb, legédesebb.
Grillhúsok mellé kifejezetten kínálja magát egy jó paradicsomsaláta, amelyhez az édeskés lilahagyma tökéletesen illik, de sós feta sajttal is izgalmasabbá teheted. A balzsamecet is nagyon jól megy hozzá, csak keverd össze egy kevés olívaolajjal, és kész is a tökéletes dresszing.
A zöldsalátákkal ellentétben a paradicsomot érdemes egy kicsit állni hagyni az öntetben, hogy jól magába szívja az ízeket. Lilahagyma helyett tegyél bele salottahagymát, ennek egyáltalán nincs intenzív íze, de kiemeli a paradicsom zamatát.
Balzsamecetes paradicsomsaláta
Hozzávalók 4 adaghoz
- 500 gramm paradicsom
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál balzsamecet
- 1 fej salottahagyma
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A paradicsomokat vágjuk tetszőleges nagyságúra. A hagymát aprítsuk össze. Egy tálban keverjük össze a balzsamecetet, az olívaolajat, az apróra vágott hagymát, a sót és a borsot.
Tegyük egy nagyobb tálba a paradicsomot, forgassuk össze az öntettel. Tegyük letakarva a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek, majd tálaljuk.
Fotó: Getty Images