Fokhagymával készült báránysült: húsvéti fogás svéd módra

baranysult
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A húsvétot világszerte sokfelé ünneplik, Svédországban például báránnyal, ami az egyik fő ünnepi fogás.

Svédorszában a bárányt sok fokhagymával, citrommal és rozmaringgal készítik, amelynek nemcsak az íze, de az illata is csábító.

A svéd változatot az teszi különlegessé, hogy a húst sütés előtt még le is pirítják, és nem restek a húshőmérőt sem használni, hogy minden tökéletesre sikerüljön. 

Báránysült

baranysult

Hozzávalók 6 személyre

  • 2 kg báránycomb
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek frissen aprított rozmaring
  • 0.5 tk frissen őrölt fekete bors
  • 2 tk
  • 8 db fokhagymagerezd
  • 2 ág friss rozmaring
  • 3 db biocitrom
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 175 fokra.

A fokhagymagerezdeket tisztítsuk meg, a rozmaringágakat mossuk meg és csepegtessük le.

A báránycombot kenjük meg 1,5 evőkanál olívaolajjal. 

A felaprított rozmaringot, a sót és a frissen őrölt fekete borsot keverjük össze, majd alaposan dörzsöljük be vele a bárányt.

Vegyünk elő egy nagyobb serpenyőt és a bepácolt bárányhúst pirítsuk le benne, oldalanként 1-2 perc alatt, magas lángon.

A lepirított bárányhúst tegyük át egy tepsibe. Hasítsuk be pár helyen a húst, és a hasítékokba dugdossuk bele a fokhagymagerezdeket és a rozmaringágakról lecsípett néhány levelet.

Az egyik citrom héját reszeljük rá a bárányhúsra. 

A húshőmérőt szúrjuk bele a bárányhús legvastagabb részére, és kezdjük el sütni a húst az előmelegített sütőben.

Amikor a húshőmérő 50 fokot mutat, akkor a félbevágott citromokat, a vágott oldalukkal lefelé, tegyük a tepsibe a bárány mellé.

A bárányt addig kell sütni, amíg a belső hőmérséklete eléri a 62-70 fokot. 

Ekkor a húst vegyük ki a sütőből – a citromokkal egyetemben –, majd alufóliával letakarva, kb. 20 percig pihentessük.

Vegyünk elő egy serpenyőt és forrósítsunk fel benne egy teáskanál olívaolajat.

Adjuk hozzá a bárány mellől kivett citromfeleket, és a vágási oldalukkal lefelé fordítsuk bele a serpenyőbe, majd pirítsuk le 1-2 perc alatt. Ezután vegyük ki őket egy tányérra, és szintén takarjuk le alufóliával, hogy nehogy kihűljön.

A megpihent húst melegen tálaljuk fel és tegyünk mellé a lepirított citromokból is. Díszítésként friss rozmaringgal is meghinthetjük. Köretként burgonyapürét ajánlunk mellé. 

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük