Lassú tűzön főtt, omlós marhaszegy: az ünnepi asztal éke lesz

marhaszegy
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A marhaszegy titka a lassú főzésben rejlik. Minél tovább és minél lassabb tűz fölött készül, annál omlósabb és porhanyósabb lesz a hús, amivel biztos, hogy mindenkit leveszel majd a lábáról az ünnepi asztal körül.

A marhaszegy vitathatatlanul a marha egyik legfinomabb része, éppen ezért készül lassú tűzön, hiszen csak így lesz kellően puha és omlós. Kitűnő választás ünnepi fogásnak, így nem kérdés, hogy a karácsonyi asztalról sem hiányozhat. 

A főzési idő mellett azonban az is fontos, hogy minőségi alapanyagokból készítsd el, vagyis maga a szegy, a bacon, a zöldségek és az áfonyaszósz is mind frissek legyenek, miként a vörösbor minőségére is érdemes nagy hangsúlyt fektetni.  

Tipp

Ha sütőben készíted el ezt az ételt, akkor az elkészítési idő feleződik, tehát akár már 3,5 óra alatt is terítékre kerülhet ez a fantasztikus, omlós marhaszegy.

A teljesen kihűlt marhaszegy fagyasztva akár három hónapig is megőrzi a minőségét. Arra kell csupán figyelned, hogy kiolvasztáskor egy éjszakán át a hűtőben legyen, majd forró serpenyőben melegítsd fel.

Omlós marhaszegy

marhaszegy

Hozzávalók 6 személyre

  • 1.5 kg marhaszegy
  • ízlés szerint só, bors
  • 4 ek repceolaj
  • 750 ml vörösbor
  • 4 szelet bacon
  • 400 g gyöngyhagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 2 db rozmaringág
  • 2 ek finomliszt
  • 2 db babérlevél
  • 1 db fahéjrúd
  • 600 ml marhahúsleves-alaplé
  • 40 g sózatlan vaj
  • 3 ek áfonyaszósz
Recept idők

Elkészítés:

A marhaszegyet alaposan dörzsöljük be sóval és borssal, majd tegyük félre 15 percig pihenni.

A gyöngyhagymákat vágjuk félbe, a répát pedig hámozzuk meg és karikázzuk fel. 

Eközben vegyünk elő egy nagy serpenyőt. Melegítsünk fel benne 2 evőkanál olajat, közepes lángon.

Tegyük bele a fűszerezett szegyet a serpenyőbe, és pirítsuk körbe kb. 10 perc alatt.

Ezután emeljük ki a szegyet, és a visszamaradt, fűszeres olajhoz adjunk hozzá egy evőkanál vörösbort. Kevergetve főzzük, eközben kaparjuk fel finoman a karamellizált darabokat. Hevítsük fel benne a maradék olajat, majd adjuk hozzá az apró kockákra vágott bacont. 3-4 perc alatt pirítsuk aranybarnára.

Ezután adjuk hozzá a gyöngyhagymák felét, a sárgarépát és a rozmaringágakat. Főzzük további 15 percig, amíg a zöldség megpuhul. 

Ekkor adjuk hozzá a lisztet, és főzzük újabb 1-2 percig.

Öntsük hozzá a maradék bort és a marhahúsalaplevet, majd adjuk hozzá a babérlevelet és a fahéjrudakat is. Forraljuk fel, majd öntsük rá a másik serpenyőben ez idáig pihentetett szegyre.  

Fedővel lefedve, lassú tűzön főzzük 6 órán keresztül, hiszen ez a kulcsa a szegy omlósságának. A szegy akkor lesz készen, ha már két villával is könnyedén meg tudjuk bontani a húst. 

Körülbelül 3/4 órával a főzési idő lejárta előtt egy kisebb serpenyőben olvasszunk fel a 40 gramm vajat, majd tegyük bele a félbevágott gyöngyhagymák másik felét, és alig 5 perc alatt pirítsuk aranybarnára. Ha kész, adjuk hozzá a marhaszegyhez, és főzzük tovább 30 percet alacsony lángon.

Ha elkészült a szegy, emeljük meleg tányérra, takarjuk le és pihentessük. 

Amíg a szegy pihen, öntsük a szegy főzőlevét egy serpenyőbe, majd keverjük hozzá az áfonyaszószt. Főzzük 10 percig, amíg összeérnek az ízek.

Vágjuk fel a húst ízlés szerint, majd kínáljuk áfonyás szósszal, még melegen.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük