Habos, epres tiramisu: ellenállhatatlan tavaszi változat
A krémes desszert nem a megszokott módon készül, az egyik legfontosabb hozzávaló, a kávé hiányzik belőle, helyette eper és szirup gazdagítja.
A tiramisu az olasz konyha kedvelt desszertje. A mascarponés, kávés süti az egész világot meghódította, rengetegféle variációban kipróbálható. A hagyományos verzió helyett citrommal vagy eperrel is készülhet, és még az se baj, ha a kávé kimarad belőle.
A tavaszi ruhába öltözött süti eperrel felturbózva csábít. Nagyon finom így készítve, de tovább lehet fokozni az ízélményt: olvassz fel 100 gramm fehér csokit vízgőz felett, majd keverd a mascarponés krémhez, mennyei lesz!
Habos, epres tiramisu
Hozzávalók 4 személyre
Szirup:
- 10 dkg cukor
- 2 dl víz
- 2 darab biocitrom
Epres tiramisu:
- 40 dkg eper
- 2 dl habtejszín
- 4 evőkanál cukor
- 2 evőkanál vaníliakivonat
- 15 dkg mascarpone
- 400 g babapiskóta
Elkészítés:
Először a szirupot készítsük el: a cukrot szórjuk lábasba, öntsük rá a vizet, majd folyamatosan kevergetve melegítsük fel. Mikor a cukor teljesen felolvadt, adjuk hozzá a citrom reszelt héját és facsart levét. Körülbelül 3-4 percig melegítsük a szirupot, majd vegyük le a tűzhelyről és tegyük félre.
Az epret alaposan mossuk meg, a csumáját távolítsuk el. Az eperből a díszítéshez tegyünk félre egy keveset, majd villával vagy botmixerrel törjük pépesre a maradék gyümölcsöt.
A habtejszínt verjük kemény habbá, közben adjuk hozzá a cukrot és a vaníliát. Ezután forgassuk össze a mascarponéval.
Vegyünk elő egy jénait vagy valamilyen tetszőleges formát, amiben elkezdjük rétegezni a desszertet.
A babapiskótát mártsuk bele a szirupba, majd rakjuk szépen sorjában a formába. Ezután a mascarponés krém felét simítsuk a babapiskótára.
Az eperpürét kanál segítségével tegyük a krémre.
A maradék babapiskótát mártsuk a szirupba, majd sorakoztassuk az eperpüré tetejére.
A megmaradt mascarponés krémet simítsuk a babapiskóta tetejére.
A félretett eperrel ízlés szerint díszítsük fel a desszertet.
-
2024-05-01 10:32:01
-
2024-04-29 10:16:01
-
2024-04-28 09:28:02
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!