Ünnepi báránycsülök vörösborral - Beleivódik a mézes, fűszeres pác

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Bárányt jellemzően a húsvéti szezonban fogyasztunk. Azért is ilyenkor esszük, mert a fiatal juhokat ekkor érdemes levágni. Bár egyre inkább népszerű, még vannak, akik idegenkednek az ízétől, illetve sokszor az erős, jellegzetes illatára hivatkozva ódzkodnak tőle. Pedig a bárányhús finom, egyetlen hátránya, hogy bizony nem olcsó.

A bárány négyhetes koráig anyatejjel táplálkozik, szopós báránynak 20 kilós koráig számít, de ekkor már takarmányt is eszik kiegészítésként. Megfelelő mennyiségű csülök és egyéb rész akkor lesz rajta, ha eléri a 25 kilogrammos súlyt. Amikor a bárány 14 hónapos lesz, birka lesz belőle. 

Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, de mindenkinek megvan a kedvenc hentese, a birkás hentese is. A miénk egy török élelmiszerboltban található, a nyolcadik kerület közepén. Itt speciális iszlám (halal) módszerrel levágott tejes bárányt vásárolhatunk. Újlipótvárosból, ahol élek, amúgy is szeretek erre a környékre járni, de ez a bolt egy külön utazás, kultúrában és kulináris élvezetekben egyaránt.

A jó báránysült titka

Ebből a bárányból olyan ünnepi fogást készíthetünk, hogy biztosan mindenki emlékezni fog rá. Az elkészítési módja egyáltalán nem bonyolult, egyetlen trükkje, hogy minél tovább pároljuk, annál ízesebb lesz. Lehetőleg vastag falú edényben készítsük. 

Báránycsülök vörösborban

báránycsülök recept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 4 darab báránycsülök
  • ízlés szerint rozmaring
  • 0.5 fej fokhagyma (nem kell megtisztítani)
  • 1 fej lilahagyma (nagy darabokra vágva)
  • 1 darab fahéj
  • 1 csipet bors
  • 2 deciliter vörösbor (száraz, testes)
  • 1 kávéskanál méz
  • 0.5 deciliter olívaolaj
  • 1 kávéskanál
Recept idők

Elkészítés:

A csülök csontjait megtisztítjuk, hőálló vas- vagy cserépedényben megágyazunk a nagy darabokra vágott lilahagymával és a fokhagymával, ráfektetjük a sózott, borsozott báránycsülköket, a rozmaringot, beledobjuk a fahéjat, az egészet megkenjük a pici mézzel elkevert olívaolajjal, majd meglocsoljuk a borral.

Rátesszük az edény tetejét vagy lefedjük fóliával. 150 fokon minimum 3,5 órát pároljuk, majd pirítjuk. 

Krumplipürével, kuszkusszal vagy zöldségekkel tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük