Besamelben sült krémes karfiol ropogós morzsával a tetején

besameles karfiol cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Karfiolimádatunk következő állomásán a ressre főzött karfiol krémes szószba kerül, amit ropogós morzsa fog ellensúlyozni.

A besamel az egyik legcsodálatosabb dolog a konyhában, ha egyszer sikerül elsajátítanunk a technikáját, ezerféleképpen felhasználhatjuk. Most egyszerűen annyit teszünk vele, hogy egy sima párolt karfiolból komplett vacsorát varázsolunk.

A besamel krémes, tartalmas, lágy és laktató közegbe helyezi a zöldséget, a tetején lévő morzsa pedig szuper ropogós kontrasztot képez a krémes tartalom mellé.

Arra kell az elkészítésekor a legjobban odafigyelni, hogy a karfiolt csak félig főzzük meg, ne puhuljon meg, mert akkor sülés után pépessé válik, de ne is legyen teljesen nyers. 

Besamelben sült karfiol

besameles krafiol kis

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 közepes fej karfiol
  • 5 deciliter tej
  • 50 gramm vaj
  • 50 gramm liszt
  • só, bors
  • 2 csipet szerecsendió
  • 1 evőkanál mustár
  • 50 gramm kenyérmorzsa
  • 50 gramm parmezán
Recept idők

Elkészítés:

A karfiolt rózsákra szedjük és sós, lobogó vízben főzzük 10 percig. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokon. A karfiolt leszűrjük, lecsepegtetjük. 

Besamelt készítünk: a tejet felforraljuk, és amikor elérte a forráspontot, félretesszük. Egy kis lábosban, alacsony lángon felolvasztjuk a vajat. Amint felolvadt, beleszórjuk a lisztet és elkeverjük. Folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tejet kis adagokban, egyszerre csak egy keveset, és addig keverjük, míg a mártás állaga sima nem lesz. Amikor sűrű, sima állagúra főtt, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük és mustárt keverünk hozzá.

A karfiolt tűzálló tálba rendezzük és leöntjük a besamellel. A tetejére szórjuk a morzsát és a reszelt sajtot.

A sütőbe toljuk, és kb. 20 perc alatt összesütjük.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük