Pikáns karfiolpüré sült fokhagymával: ízgazdag köret bármilyen alkalomra

Karfiolpure-sult-fokhagymaval-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a karfiolpüré szuper alternatíva krumplipüré helyett, ráadásul nemcsak egészségesebb, de a burgonyás köretek egyhangúságát is megtöri.

A karfiol remek alternatíva burgonya helyett, mert ízes, gyorsan megfő, és a krumplihoz hasonlóan sokféle módon elkészíthető. Pürésítve remek köretet készíthetsz belőle, és amellett, hogy kevesebb szénhidrátot és több rostot tartalmaz, még különlegesebbé teheted általa az ételt.

A karfiol mellett fokhagyma adja a köret ízét, azonban nem a megszokott módokon, főzve vagy pirítva kerül az ételbe, hanem sütőben sül krémesre. Így sokkal lágyabb lesz az íze, és kevésbé nyomja el a karfiol karakterességét.

Fokhagymás karfiolpüré

Karfiolpure-sult-fokhagymaval

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 nagy fej karfiol (kb. 1 kg)
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 nagy fej fokhagyma
  • 1 tk mustár
  • 0.5 tk
  • 0.25 tk bors
  • 1 ek snidling apróra vágva
Recept idők

Elkészítés:

A fokhagymafejet vágjuk félbe úgy, hogy minden gerezdet elfelezzünk, majd csomagoljuk a feleket alufóliába, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. Süssük őket 30 percig, vagy amíg a fokhagyma kellemesen illatozóvá, aranybarnává és puhává nem válik.

Közben egy nagyobb edényben forraljunk enyhén sós vizet, és 15 percig főzzük benne a rózsáira szedett karfiolt. Szűrjük le, és tegyük turmixgépbe.

Adjuk hozzá a héjából kinyomkodott fokhagymát és minden más hozzávalót is, majd dolgozzuk selymesre.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük