Aranybarna, ropogós karfiolsteak: különleges bundában pirul
Ha szereted az egyszerű karfiolsteaket, akkor ezt a felturbózott változatát imádni fogod: a ropogós, fűszeres bundának képtelenség ellenállni!
Ha szereted az egyszerű zöldségsteaket – készüljön az káposztából, karfiolból vagy éppen zellerből –, akkor ezt a fűszeres-füstös-magvas változatát is imádni fogod.
Mivel ez egy vegán recept, ezért nem használ tojást: sütés előtt a karfiolszeleteket egy csicseriborsólisztes masszába, majd egy füstölt paprikás-fűszeres keverékbe kell beleforgatni, utána pedig mehet is a sütőbe. Az elkészült ételt fogyaszthatod előételként önmagában vagy valamilyen öntettel, esetleg ebédre vagy vacsorára, választott körettel.
Ropogós karfiolsteak
Hozzávalók 4 szelethez
Az alap:
- 1 nagy fej karfiol (kb. 1 kg)
- kevés olaj a sütéshez
A tésztabundához:
- 50 g csicseriliszt
- 120 ml növényi tejalternatíva vagy víz
- 0.5 tk fekete Himalája-só (Kala Namak)
A fűszeres réteghez:
- 50 g kesudió
- 100 g napraforgómag
- 2 ek kukoricakeményítő
- 0.5 tk só
- 1 tk fokhagyma-granulátum
- 2 tk füstölt paprika
- 1 tk őrölt kömény
- 0.5 tk kurkuma (opcionális)
Elkészítés:
A karfiolt tisztítsuk meg, szedjük le a leveleit, és vágjunk belőle 4 szabályos, egyenként 2 cm vastag szeletet. (Ha a külső részeiből megmaradnak kisebb karfiolrózsák, azokat tegyük félre, és használjuk fel leveshez, párolt zöldségkörethez, zöldséges tésztához.)
A tésztabundához keverjük össze a hozzávalókat, és tegyük félre.
A fűszeres réteghez tegyük aprítógépbe a kesudiót és a napraforgómagot, zúzzuk egészen apróra, majd keverjük hozzá a többi hozzávalót. A végére egy kenyérmorzsához hasonló állagú keveréket kell kapnunk.
A karfiolszeleteket mártsuk a csicserilisztes masszába, rázzuk le róluk a felesleget, majd mehetnek a fűszeres morzsába, végül pedig helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe.
Kenjük be őket bőségesen olajjal, majd tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. 25-30 perc alatt süssük őket aranybarnára, félidőnél pedig fordítsuk meg a szeleteket. Még melegen fogyasszuk.
-
2024-03-07 06:30:02
-
2024-03-01 10:32:01
-
2024-01-24 07:32:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!