Aranybarna, ropogós karfiolsteak: különleges bundában pirul

Sult-karfiolsteak-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha szereted az egyszerű karfiolsteaket, akkor ezt a felturbózott változatát imádni fogod: a ropogós, fűszeres bundának képtelenség ellenállni!

Ha szereted az egyszerű zöldségsteaket – készüljön az káposztából, karfiolból vagy éppen zellerből –, akkor ezt a fűszeres-füstös-magvas változatát is imádni fogod.

Mivel ez egy vegán recept, ezért nem használ tojást: sütés előtt a karfiolszeleteket egy csicseriborsólisztes masszába, majd egy füstölt paprikás-fűszeres keverékbe kell beleforgatni, utána pedig mehet is a sütőbe. Az elkészült ételt fogyaszthatod előételként önmagában vagy valamilyen öntettel, esetleg ebédre vagy vacsorára, választott körettel.

Ropogós karfiolsteak

Sult-karfiolsteak

Hozzávalók 4 szelethez

Az alap:

  • 1 nagy fej karfiol (kb. 1 kg)
  • kevés olaj a sütéshez

A tésztabundához:

  • 50 g csicseriliszt
  • 120 ml növényi tejalternatíva vagy víz
  • 0.5 tk fekete Himalája-só (Kala Namak)

A fűszeres réteghez:

  • 50 g kesudió
  • 100 g napraforgómag
  • 2 ek kukoricakeményítő
  • 0.5 tk
  • 1 tk fokhagyma-granulátum
  • 2 tk füstölt paprika
  • 1 tk őrölt kömény
  • 0.5 tk kurkuma (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A karfiolt tisztítsuk meg, szedjük le a leveleit, és vágjunk belőle 4 szabályos, egyenként 2 cm vastag szeletet. (Ha a külső részeiből megmaradnak kisebb karfiolrózsák, azokat tegyük félre, és használjuk fel leveshez, párolt zöldségkörethez, zöldséges tésztához.)

A tésztabundához keverjük össze a hozzávalókat, és tegyük félre.

A fűszeres réteghez tegyük aprítógépbe a kesudiót és a napraforgómagot, zúzzuk egészen apróra, majd keverjük hozzá a többi hozzávalót. A végére egy kenyérmorzsához hasonló állagú keveréket kell kapnunk.

A karfiolszeleteket mártsuk a csicserilisztes masszába, rázzuk le róluk a felesleget, majd mehetnek a fűszeres morzsába, végül pedig helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe.

Kenjük be őket bőségesen olajjal, majd tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. 25-30 perc alatt süssük őket aranybarnára, félidőnél pedig fordítsuk meg a szeleteket. Még melegen fogyasszuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük