Pirult, fűszeres tepsis zöldségek: mézes, fokhagymás öntettel sülnek

mezes-sult-zoldsegek-recept
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A színes, roppanósra sült zöldségek nemcsak a szemeket, de az ízlelőbimbókat is kényeztetik, főleg ezzel az ínyenc öntettel.

A karácsonyi asztalnál a különleges és ízletes fogások, a levesek, a sültek mindig kiemelt szerepet kapnak. Nem lenne teljes az ünnepi hangulat ínycsiklandó köretek nélkül. A néha kicsit nehezebb fogások mellé a könnyű, ízletes zöldséges ételek remekül illenek.

Télen is összeválogathatsz jobbnál jobb zöldségeket, a lényeg, hogy minél színesebbek legyenek. Ilyenkor is könnyen juthatsz répához, kelbimbóhoz, céklához, krumplihoz. Mindegyiket feldobhatod izgalmas fűszerezéssel és mézes, fokhagymás szósszal. 

A sütőben a zöldségek megkaramellizálódnak, és még édesebbé válnak. 

Mézes, fokhagymás sült zöldségek

mezes-fokhagymas-sult-zoldsegek

Hozzávalók 4 személyre

A zöldségekhez:

  • 10 db kelbimbó
  • 4 db közepes krumpli
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db petrezselyemgyökér
  • 2 db lila hagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • bors
  • zöldfűszerek

Az öntethez:

  • 3 evőkanál méz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0.5 db citrom
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. 

Hámozzuk meg, mossuk meg és vágjuk fel a különböző zöldségeket egyenlő nagyságú darabokra, majd rendezzük őket egy tepsibe. Locsoljuk meg az olívaolajjal, szórjuk rá a zöldfűszereket, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Keverjük össze alaposan, hogy a fűszerek és az olaj egyenletesen bevonják a zöldségeket.

Tegyük a tepsit az előmelegített sütőbe, és süssük 20-25 percig, vagy amíg a zöldségek elkezdenek barnulni, belül pedig puhák lesznek. 

Egy kis tálban keverjük össze a mézet, a zúzott fokhagymát, az olívaolajat és a frissen facsart citromlevet. 

Amikor a zöldségek megsültek, vegyük ki a sütőből, és locsoljuk meg az elkészített mézes-fokhagymás öntettel. Süssük még további 5-7 percig, és tálaljuk melegen, friss zöldfűszerekkel megszórva.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon