Pirult, fűszeres tepsis zöldségek: mézes, fokhagymás öntettel sülnek
A színes, roppanósra sült zöldségek nemcsak a szemeket, de az ízlelőbimbókat is kényeztetik, főleg ezzel az ínyenc öntettel.
A karácsonyi asztalnál a különleges és ízletes fogások, a levesek, a sültek mindig kiemelt szerepet kapnak. Nem lenne teljes az ünnepi hangulat ínycsiklandó köretek nélkül. A néha kicsit nehezebb fogások mellé a könnyű, ízletes zöldséges ételek remekül illenek.
Télen is összeválogathatsz jobbnál jobb zöldségeket, a lényeg, hogy minél színesebbek legyenek. Ilyenkor is könnyen juthatsz répához, kelbimbóhoz, céklához, krumplihoz. Mindegyiket feldobhatod izgalmas fűszerezéssel és mézes, fokhagymás szósszal.
A sütőben a zöldségek megkaramellizálódnak, és még édesebbé válnak.
Mézes, fokhagymás sült zöldségek
Hozzávalók 4 személyre
A zöldségekhez:
- 10 db kelbimbó
- 4 db közepes krumpli
- 3 db sárgarépa
- 2 db petrezselyemgyökér
- 2 db lila hagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- só
- bors
- zöldfűszerek
Az öntethez:
- 3 evőkanál méz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 0.5 db citrom
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
Hámozzuk meg, mossuk meg és vágjuk fel a különböző zöldségeket egyenlő nagyságú darabokra, majd rendezzük őket egy tepsibe. Locsoljuk meg az olívaolajjal, szórjuk rá a zöldfűszereket, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Keverjük össze alaposan, hogy a fűszerek és az olaj egyenletesen bevonják a zöldségeket.
Tegyük a tepsit az előmelegített sütőbe, és süssük 20-25 percig, vagy amíg a zöldségek elkezdenek barnulni, belül pedig puhák lesznek.
Egy kis tálban keverjük össze a mézet, a zúzott fokhagymát, az olívaolajat és a frissen facsart citromlevet.
Amikor a zöldségek megsültek, vegyük ki a sütőből, és locsoljuk meg az elkészített mézes-fokhagymás öntettel. Süssük még további 5-7 percig, és tálaljuk melegen, friss zöldfűszerekkel megszórva.
-
2024-04-26 10:32:01
-
2024-04-19 09:36:02
-
2024-04-18 10:32:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!