Brokkolival és sajttal töltött, krémesre sült krumpli: tartalmas vega főétel
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Rengeteg sajttal készül az alábbi krumpli, a töltelékébe is kerül bőven, de a tetejét is beborítja.
A héjában sül ez a töltött krumpli, amely extrán krémes a görög joghurtnak, a vajnak és az írónak köszönhetően. A töltelék alapját maga a krumpli húsa képezi, amelyet különféle fűszerekkel kell ízesíteni és tejtermékekkel lágyítani. Hogy ne legyen túl egyhangú, brokkoli dobja fel a tölteléket, a zöldség karakteres íze tökéletesen érvényesül benne. Egy kevés snidlinget is keverhetsz bele, hogy még frissebb legyen az összhatás.
Ha esetleg nem kapsz írót, annyival több joghurtot keverj bele, ha pedig utóbbi van híján, tejfölt is használhatsz helyette. Ügyelj rá, hogy a brokkolit ne főzd túl, akkor se az illata, se az íze nem lesz kellemes.
Ha tetszett ez a recept, próbáld ki a sajtos besamellel töltött, kelbimbóval megkoronázott változatot is.
Brokkolival és sajttal töltött krumpli
Hozzávalók 4 személyre
- 4 nagyobb darab krumpli (sütni való)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 50 gramm puha vaj
- 140 gramm görög joghurt
- 60 milliliter író
- ízlés szerint só, bors
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 evőkanál snidling
- 10 rózsa brokkoli
- 250 gramm cheddar sajt
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit vagy sütőlapot.
A krumplikat mossuk meg, sikáljuk meg, majd töröljük szárazra. Tegyük őket az előkészített tepsire, szurkáljuk meg villával pár helyen, majd toljuk a sütőbe. Süssük 1 óráig, vagy míg teljesen puha nem lesz a burgonya.
Amíg sül a krumpli, pároljuk vagy főzzük félpuhára a brokkolit pár perc alatt.
Ha elkészült a burgonya, hagyjuk picit hűlni, majd vágjuk őket hosszában félbe. A krumpli húsát kanalazzuk egy tálba, de ügyeljünk rá, hogy a héja ne szakadjon el. Kenjük le a héjakat olívaolajjal, tegyük őket vissza a tepsire.
Adjuk a vajat a krumpli húsához, majd krumplinyomóval pépesítsük.
Ha krémes, adjuk hozzá a görög joghurtot, az írót, majd fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymaporral. Keverjük alaposan össze. Forgassuk bele a felaprított snidlinget, az apróra vágott főtt vagy párolt brokkolit és a reszelt sajt negyedét.
Osszuk szét a tölteléket a krumplihéjak között, majd szórjuk meg őket a maradék sajttal.
Süssük őket 20-25 percig, míg a sajt meg nem olvad a krumpli tetején.
Melegen kínáljuk.
Fotó: Getty Images