Laktózmentes nyári finomság: citromos energiagolyó kesudiós alappal

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hagyományos kókuszgolyó reformváltozata talán még az eredetinél is finomabb, ráadásul savanykás, citromos ízvilága miatt igazán könnyed, nyári édesség.

Természetesen sütni ezt sem kell, időben tehát ugyanannyi, mint a klasszikus, csak éppen jóval egészségesebb. Cukor nem, csak juharszirup vagy méz kerül bele, bolti keksz helyett pedig krémes kesudió adja az alapját.

Citromos-kókuszos csoda

Tésztává a citromlé alakítja, ebből annyit kell hozzá adagolni, hogy formázható massza legyen belőle. A kókuszreszelék viszont itt sem marad el, a golyóba és a külsejére is kerül belőle, de a citrom és a kókusz annyira fenséges együtt, hogy szerintem ezt senki nem fogja bánni. 

Az élvezetet tovább lehet fokozni másfajta magvakkal, tehetünk a kesudió mellé akár mandulát is, de apróbb darabokban is belecsempészhetünk csonthéjasokat, ha ropogósabb textúrára vágyunk. 

Citromos-kesudiós golyó

citromgolyórecept

Hozzávalók 16 adaghoz

  • 1 bögre kesudió (sótlan)
  • 0.5 bögre kókuszreszelék
  • 2 darab citrom (leve és héja)
  • 2 evőkanál juharszirup vagy méz
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

Tegyünk minden hozzávalót egy aprítógépbe, alaposan dolgozzuk őket össze, amíg tésztává nem állnak össze. Ha túl száraz, adjunk hozzá még citromlevet, ha túl nedves, akkor adjunk hozzá még kókuszreszeléket. Az a jó, ha picit ragacsos.

Formázzunk nedves kézzel golyókat a masszából, majd hempergessük meg őket kókuszreszelékben. Tegyük őket a hűtőbe, hogy megszilárduljanak.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük