Mennyei, cseresznyés tejpite: pudingos, krémes állagú a tésztája

cseresznyéstejpite
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A nagy melegben is jól fog esni a könnyed tejpite, langyosan, de jól behűtve is mennyei.

A tejpite, vagyis a clafoutis a francia konyha híres desszertje, a lágy, krémes, pudingos tészta valamilyen lédús, édes gyümölcsöt rejt. A klasszikus változat cseresznyével készül, amelyben hagyományosan még a magot is benne hagyják, de ma már sokan készítik málnával, barackkal, szilvával és meggyel is. 

A tejpite elnevezés nem véletlen, ebben a desszertben ugyanis sokkal több a tej, mint a liszt, így lesz krémes az állaga. Az arányok receptenként változnak, attól függően adagold a folyadékot és a száraz alapanyagot, hogy szeletelhető, pudingos állagot vagy lágy, kanalazható krémet szeretnél elérni. 

Cseresznyés tejpite

cseresznyéstejpite2

Hozzávalók 12 szelethez

  • 500 gramm cseresznye
  • 3 nagy darab tojás
  • 70 gramm liszt
  • 100 gramm cukor
  • 2.5 deciliter tej
  • 1.5 teáskanál vaníliakivonat
  • 0.5 teáskanál mandulakivonat
  • 1 csipet
  • vaj (kenéshez)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy 23-25 centi átmérőjű formát, a piteforma a legalkalmasabb. 

A cseresznyét mossuk meg, magozzuk ki. Szórjuk a piteformába egyenletesen, mindenhova jusson belőle.

A többi hozzávalót turmixoljuk össze/robotgéppel keverjük krémesre. Öntsük a tésztát az előkészített cseresznyére, majd szórjuk meg a tetejét 2 evőkanál kristálycukorral. 

Toljuk a sütőbe 35-45 percre, melegen lehet, picit lágynak tűnik majd.

Langyosan, de jól behűtve is kínálhatjuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük