
Lecsó, ahogy a franciák készítik: szaftos ratatouille a sütőből

A franciák lecsója, a ratatouille a magyar változathoz hasonlóan sok nyári zöldséggel készül, és ha időnként lecserélnéd a megszokott ízvilágot, akkor próbáld ki ezt a típust is!
Ha láttad a L'ecsó című ikonikus gasztrofilmet – amelyben egy sztárséfeket megszégyenítő érzékkel rendelkező patkány a főszereplő –, akkor ismerős lehet a ratatouille fogalma, ami a franciák csupa zöldség lecsóját jelenti. Hagyományosan szinte bármilyen zöldség kerülhet bele, a leggyakoribb kombináció azonban padlizsánból, cukkiniből és piros kaliforniai paprikából készül.
A magyaros lecsóval ellentétben semmilyen hús nem kerül bele, friss zöldfűszer viszont annál több: ha elkészíted, egy igazán színes, ízes és vitamindús egytálételt tehetsz az asztalra, amely a legnagyobb kánikulában sem terheli meg a gyomrodat.
Ahhoz, hogy ne csak finom, hanem mutatós is legyen, a zöldségeket karikázd vékony szeletekre, és váltogatva helyezd őket egy lehetőség szerint kerek edénybe. Az így létrehozott formációra fűszeres paradicsomszósz kerül, azzal együtt sülnek vagy főnek mesésen puhára: minden falat szinte szétolvad az ember szájában.
-
2023-09-03 08:36:02
-
2023-08-18 09:36:00
-
2023-08-17 08:32:01
Francia ratatouille

Hozzávalók 4 személyre
- 2 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 700 ml paradicsom passata
- 0.5 tk só
- 0.25 tk frissen őrölt fekete bors
- 1 ek friss kakukkfű apróra vágva
- 1 ek friss rozmaring apróra vágva
- 1 csokor friss bazsalikom apróra vágva
- 1 tk cukor
- 2 kisebb padlizsán vékonyan felszeletelve
- 2 db cukkini vékonyan felszeletelve
- 2 db piros kaliforniai paprika felszeletelve
Elkészítés:
Hevítsünk fel egy nagyobb serpenyőt az olívaolajjal, és dinszteljük benne üvegesre a hagymát és fokhagymát. Öntsük fel a paradicsom passatával, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a kakukkfüvet, a rozmaringot, a bazsalikomot és a cukrot, majd rotyogtassuk 1-2 percig. Tegyük félre.
A zöldségeket váltakozva sorakoztassuk fel egymás után egy nagyobb, tapadásmentes edényben vagy tepsiben - padlizsán, cukkini, paprika -, és ha az összeset spirálszerűen bepakoltuk, sózzuk, borsozzuk, majd locsoljuk rá a paradicsomszószt.
Óvatosan, anélkül, hogy a formációt összekuszálnánk, rázogassuk meg az edényt, hogy a szósz átjárja a zöldségeket. Alacsony hőfokon, fedő alatt főzzük 30-35 percig (időnként megrázogatva, hogy ne ragadjon le), vagy amíg minden zöldség krémesre nem puhul.
Vegyük le a tűzről, hagyjuk hűlni 10 percig, majd melegen fogyasszuk.
Tipp: igyekezzünk hasonló körméretű zöldségeket összeválogatni, hogy egyforma nagyságú szeleteket vághassunk belőlük.
Fotók: Getty Images

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Olvasd el ezt is!