Lecsó, ahogy a franciák készítik: szaftos ratatouille a sütőből

Francia-lecso-ratatouille-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A franciák lecsója, a ratatouille a magyar változathoz hasonlóan sok nyári zöldséggel készül, és ha időnként lecserélnéd a megszokott ízvilágot, akkor próbáld ki ezt a típust is!

Ha láttad a L'ecsó című ikonikus gasztrofilmet – amelyben egy sztárséfeket megszégyenítő érzékkel rendelkező patkány a főszereplő –, akkor ismerős lehet a ratatouille fogalma, ami a franciák csupa zöldség lecsóját jelenti. Hagyományosan szinte bármilyen zöldség kerülhet bele, a leggyakoribb kombináció azonban padlizsánból, cukkiniből és piros kaliforniai paprikából készül.

A magyaros lecsóval ellentétben semmilyen hús nem kerül bele, friss zöldfűszer viszont annál több: ha elkészíted, egy igazán színes, ízes és vitamindús egytálételt tehetsz az asztalra, amely a legnagyobb kánikulában sem terheli meg a gyomrodat.

Ahhoz, hogy ne csak finom, hanem mutatós is legyen, a zöldségeket karikázd vékony szeletekre, és váltogatva helyezd őket egy lehetőség szerint kerek edénybe. Az így létrehozott formációra fűszeres paradicsomszósz kerül, azzal együtt sülnek vagy főnek mesésen puhára: minden falat szinte szétolvad az ember szájában.

Francia ratatouille

Francia-lecso-ratatouille

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 700 ml paradicsom passata
  • 0.5 tk
  • 0.25 tk frissen őrölt fekete bors
  • 1 ek friss kakukkfű apróra vágva
  • 1 ek friss rozmaring apróra vágva
  • 1 csokor friss bazsalikom apróra vágva
  • 1 tk cukor
  • 2 kisebb padlizsán vékonyan felszeletelve
  • 2 db cukkini vékonyan felszeletelve
  • 2 db piros kaliforniai paprika felszeletelve
Recept idők

Elkészítés:

Hevítsünk fel egy nagyobb serpenyőt az olívaolajjal, és dinszteljük benne üvegesre a hagymát és fokhagymát. Öntsük fel a paradicsom passatával, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a kakukkfüvet, a rozmaringot, a bazsalikomot és a cukrot, majd rotyogtassuk 1-2 percig. Tegyük félre.

A zöldségeket váltakozva sorakoztassuk fel egymás után egy nagyobb, tapadásmentes edényben vagy tepsiben - padlizsán, cukkini, paprika -, és ha az összeset spirálszerűen bepakoltuk, sózzuk, borsozzuk, majd locsoljuk rá a paradicsomszószt. 

Óvatosan, anélkül, hogy a formációt összekuszálnánk, rázogassuk meg az edényt, hogy a szósz átjárja a zöldségeket. Alacsony hőfokon, fedő alatt főzzük 30-35 percig (időnként megrázogatva, hogy ne ragadjon le), vagy amíg minden zöldség krémesre nem puhul.

Vegyük le a tűzről, hagyjuk hűlni 10 percig, majd melegen fogyasszuk.

Tipp: igyekezzünk hasonló körméretű zöldségeket összeválogatni, hogy egyforma nagyságú szeleteket vághassunk belőlük. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük