Ez az egyik legegészségesebb mártogatós: a csicsóka édeskés íze teszi izgalmassá
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A mártogatósok, krémek észrevétlenül lopóztak be a hűtőszekrényünkbe, hogy kiszorítsák a boltban vásárolható készítményeket. És milyen jól tették.
A csicsóka igazi, a szó jó értelmében, igénytelen növény, ennek következtében eléggé mellőzött is. Egész télen terem, így nem kell bespájzolni belőle, de érdemes kipróbálni, mert tényleg finom. Az íze mellett az is nagy előnye, hogy jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a krumpli, mégis jól lakat, mert igen gazdag élelmi rostban.
Elképesztően egészséges a csicsóka
Tele van vitaminnal és ásványi anyaggal, de a legnagyobb értéke a benne található szénhidrát, az átlagosan 15%-nyi inulin. Az inulin egyfajta probiotikum, amely táplálja a bélflóra baktériumait és nem emeli meg a vércukorszintet.
A csicsókát gyakorlatilag krumpli helyett használhatjuk, de édeskésebb az íze. Szuper levesek, pürék, köretek készülhetnek belőle. Ez most egy mártogatós, amelybe sült csicsóka kerül, ettől kicsit intenzívebb íze lesz.
Csicsóka mártogatós
Hozzávalók
- 400 gramm csicsóka
- 1 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 0.5 darab citrom leve
- 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A csicsókát pucoljuk meg, majd vágjuk darabokra, és tegyük papírtörlőre vagy konyharuhára, hogy a nedvességet felitassa.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, majd tegyük a csicsókadarabokat sütőpapírral bélelt tepsire, ízesítsük őket, locsoljuk meg olívaolajjal, majd süssük meg.
Tegyük egy edénybe, öntsünk hozzá egy evőkanál olívaolajat, citromlevet, tegyünk bele fokhagymát, sózzuk, és botmixerrel pürésítsük.
Fotó: Getty Images