![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mi ez a kis göcsörtös gumó a piacon, és mire lehet használni? Ismerd meg a csicsókát
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A csicsókáról élénken él bennem egy történet, ami bár nem velem esett meg, szegény zöldséget sokáig parkolópályára tette.
Anyukám gyerekkorunkban az egészséges táplálkozás rejtelmeibe szerette volna bevezetni a családot, úgyhogy valahonnan szerzett csicsókát, amit el is készített. Az ízére már nem, de arra emlékszem, hogy szegény öcsém majdnem sokkot kapott, amikor megkóstolta, és ha ez még nem lett volna elég, meg is kellett ennie. Úgyhogy a csicsóka nálunk sokáig szitokszónak számított. Nekem ízlett, de mivel anyu utána nem próbálkozott újra, el is felejtettem, hogy létezik ez a zöldség.
Ez után a kis bevezető után miért ajánlom mégis a csicsókát? Már anyaként, amikor vásároltam, megpillantottam ezeket a göcsörtös kis gumókat, és gondoltam, felelevenítem a régi emlékeket. Kerestem egy krémleves receptet - nagyon ízlett. Érdemes kipróbálni, mert nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is.
A csicsóka elfeledett növény, és bár az utóbbi időben kezdik újra felfedezni, még mindig nem eléggé népszerű. Régen a népi táplálkozásban a szegények krumplija néven volt ismert, annak ellenére, hogy csak a megjelenése hasonlít a krumplihoz, biológiailag az őszirózsafélék családjába tartozik, a napraforgó rokona. Elég igénytelen, mert a leggyengébb talajon is megterem.
A csicsóka egészséges
A csicsóka sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink, vitaminok közül pedig C-, B1-, B2-vitamin, valamint antioxidánsban is gazdag. A húsmentesen táplálkozóknak jó hír, hogy hatféle esszenciális aminosavat is tartalmaz, ami a fehérjepótlásban hasznos.
![csicsoka2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2908/29087/290877/29087741_617a87fbf96ec3ff948f971ef6a2afd4_wm.jpg)
A csicsókát mégsem a tápértéke miatt tartják egészségesnek, hanem azért, mert a szénhidráttartalma nem keményítőből, hanem az egyik legegészségesebb rostból, az inulinból áll. Ebben különbözik a burgonyától. Az inulin egy olyan folyékony rost, amelyet a szervezet nem tud megemészteni, így a hasznos bélbaktériumok tápanyaga. Megerősíti az emésztőrendszert, és képes helyreállítani a sérült bélflórát, például antibiotikum-kezelés után. Egyetlen hátránya, hogy az inulin sokakat puffaszt, így először érdemes keveset enni belőle, hogy lássuk a szervezet reakcióját. A csicsóka a vastagbelet is tisztítja, így erősíti az immunrendszert.
A csicsóka a diétába is beilleszthető, nem hizlal, sőt, segít optimalizálni a vércukorszintet, ezért nemcsak fogyókúrázóknak, hanem cukorbetegeknek is ajánlott.
![csicsoka1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2908/29087/290877/29087737_cbd12b308aa0428e43656d06d9e41e2e_wm.jpg)
Beszerzése és fogyasztása
A csicsókát inkább a piacokon, esetleg jobb zöldségeseknél lehet megvásárolni, néha előfordul a szupermarketek polcain is. Ára a burgonyához hasonló vagy picit magasabb. A pucolása kicsit macerás, mert a gumói igencsak göröngyösek, ezért ne késsel vagy zöldséghámozóval, hanem dörzsikesztyűvel vagy szivaccsal tisztítsuk meg jó alaposan. Érdekesség, hogy a héját nem feltétlenül kell eltávolítani, nyugodtan fogyasztható. A csicsóka köretként, krémlevesnek, sőt, nyersen is ehető.
Fotók: Getty Images