Pirosra sült csirkecomb krémes parmezánszószban: együtt sül a körettel
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Tartalmas és isteni finom az alábbi tepsis csirkecomb, amely szaftos és vajpuha lesz a szósznak köszönhetően.
Összetett, mégis egyszerű recept, a zöldfűszeres csirkecombok krumplival, spenóttal és krémes parmezánszósszal sülnek össze a sütőben. A húst érdemes lepirítani, mielőtt a sütőbe tolod, úgy szép piros és ropogós lesz a bőre.
A szószt is előre el kell készíteni, de egyáltalán nem macerás az összeállítása: egy kevés alaplevet és tejet kell besűríteni liszttel, tejszínnel krémesíteni, majd zöldfűszerekkel és parmezánnal ízesíteni.
A recept nagy előnye, hogy a hús együtt készül a körettel, spenót és krumpli is kerül mellé. Utóbbiból használhatsz többet is, de akkor egy nagyobb méretű tepsire lesz szükséged. Ha pedig igazi sajtrajongó vagy, akkor az utolsó 20 percben szórd meg plusz parmezánnal a hús és a zöldségek tetejét.
Csirkecomb parmezánszószban
Hozzávalók 6 adaghoz
Alap:
- 6 darab csirkefelsőcomb
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál bazsalikom
- ízlés szerint só, bors
- 50 gramm vaj
- 90 gramm bébispenót
- 6 közepes darab krumpli (sütni való)
Szósz:
- 50 gramm vaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál liszt
- 250 milliliter alaplé
- 1 teáskanál kakukkfű
- 0.5 teáskanál bazsalikom
- 1 deciliter tejszín
- 1 deciliter tej
- 50 gramm parmezán
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Enyhén olajozzunk ki egy 23x33 centis tepsit.
Alap:
A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük oregánóval és bazsalikommal.
Melegítsünk 30 gramm vajat egy serpenyőben, vegyük feljebb a lángot. Tegyük a combokat a serpenyőbe a bőrös felükkel lefelé – két adagban férnek majd el –, majd süssük őket oldalanként 2-3 percig, míg le nem pirulnak. Tegyük őket félre.
Dobjuk a maradék vajat is a serpenyőbe, majd mehet bele a spenót. Nagyjából 2 perc alatt fonnyasszuk meg, majd tegyük félre.
A krumplit pucoljuk meg, mossuk át, majd vágjuk 6-8 részbe.
Szósz:
Készítsük el a szószt: olvasszuk meg az 50 gramm vajat, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, pirítsuk 1 percig. Keverjük bele a lisztet, pirítsuk, míg egy kis színt kap, majd folyamatos kevergetés közben öntsük fel az alaplével. Ha besűrűsödött a szósz, adjuk hozzá a kakukkfüvet és a bazsalikomot, majd a tejszínt, a tejet és a parmezánt. Főzzük még 1-2 percig, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Tegyük félre.
A combokat tegyük az előkészített tepsibe. Szórjuk melléjük a krumplit, a spenótot, majd öntsük nyakon a parmezános szósszal.
Toljuk a sütőbe, addig süssük, míg a hús és a krumpli is puha nem lesz, 45-50 percig.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors