Csokiba mártott madeleine: puha francia sütemény egyszerűen

csmcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A franciák puha, apró, mutatós süteménye csokiba mártva lesz igazán finom, de a tésztája sem mindennapi.

A csodaszép sütemény elkészítéséhez feltétlen szükséged lesz kagyló alakú formára. Szerencsére az eszköz könnyen beszerezhető: lehetőleg szilikonosat válassz, mert azzal sokkal kényelmesebb dolgozni. A légies sütemény ezer variációban kipróbálható, érdemes vele kísérletezni. Erre pedig biztos, hogy sor kerül, ha egyszer megkóstolod ezt a csodát, onnantól visszatérő vendég lesz.

A madeleine piskótaszerű sütemény, a tésztája édes és légies. Sokféle ízben készülhet. Alább a csoki rajongóinak kedveskedünk, mivel a kakaós kagylók olvasztott csokoládéba lesznek mártva. Ha szeretnéd, az egész kagylót is bevonhatod. A kávérajongók kakaó helyett kávét keverhetnek a masszába, de fahéjjal is működik a recept.

Csokiba mártott madeleine

csmct

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 1 darab tojás
  • 50 g cukor
  • 10 g méz
  • 45 g finomliszt
  • 10 g kakaó
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 55 g olvasztott vaj
  • vaj vagy olaj a forma kikenéséhez
  • 120 g tej- vagy étcsoki
Recept idők

Elkészítés:

A tojást üssük tálba, adjuk hozzá a cukrot, és keverjük fehéredésig. Ezután a mézet is adjuk hozzá.

A lisztet, kakaót és a sütőport szitáljuk a tojásos keverékhez, és keverjük simára.

A masszához keverjük hozzá az olvasztott vajat.

A madeleine-formát leheletnyi vajjal vagy olajjal kenjük ki.

A masszát adagoljuk a formába (érdemes habzsákból végezni az adagolást), utána toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 8-10 percre.

A süteményt szedjük sütőrácsra, és várjuk meg, míg kihűl.

A csokit olvasszuk fel vízgőz felett.

A sütik egyik oldalát mártsuk a csokiba, majd várjuk meg, míg rádermed, utána kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük