Ünnepi csokis piskóta narancslével sütve – A tetejét fényes csokimáz borítja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
A csoki és a narancs íze tökéletesen harmonizál egymással, például ebben a puha piskótában is.
Bár már egész évben lehet kapni, a narancs mégis a télhez kapcsolódik, lehet, hogy azért, mert a C-vitamin-tartalma miatt a hideg, fényszegény hónapokban érdemes többet enni belőle. Magában vagy frissen facsarva is nagyon finom, de süteményekbe is gyúrhatod a levét, isteni szaftosak lesznek tőle.
Ebben a görög narancsos süteményben réteslapok közé kerül a gyümölcsből készült szirup, a vékony lapok pedig tökéletesen beisszák a levet. Ha szereted a pohárdesszerteket, akkor ezt a kekszes-mascarponés változatot próbáld ki, amelynek a tetejére készíts narancszselét. A fordított torta, vagyis a tarte tatin is készíthető más gyümölccsel, ilyenkor, télen naranccsal.
Az alábbi egyszerű piskóta pedig attól lesz különleges, hogy sütés után magába szívja a narancsos-cukros levet, így lesz még puhább és szaftosabb. A csokimáz pedig tökéletesen illik az ízvilágához.
Csokis piskóta narancslével
Hozzávalók 6 személyre
Tészta:
- 150 gramm liszt
- 150 gramm cukor
- 150 gramm vaj
- 3 darab tojás (M-es)
- 1 csipet só
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 darab bionarancs héja
- 2 darab narancs leve
- 1.5 evőkanál cukor
Máz:
- 100 gramm porcukor
- 80 gramm vaj
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 evőkanál tej
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
Egy tálban keverjük csomómentesre a tészta hozzávalóit a narancslevet és a 1,5 ek. cukrot kivéve. Öntsük egy kivajazott kenyér- vagy őzgerincformába. Süssük 30 percig, majd hagyjuk egy kicsit hűlni.
Amíg a tészta sül, keverjük össze a cukrot és a narancs kifacsart levét. A süteményt borítsuk ki a formából, majd öntsük bele a narancslevet az üres formába, és tegyük vissza a tésztát, és várjuk meg, amíg magába szívja a nedvességet.
Készítsük el a csokimázat, erre itt találunk egy tökéletes receptet. Még melegen folyassuk a süteményre, egyenletesen kenjük el rajta, és várjuk meg, amíg megdermed.
Fotó: Getty Images