![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mennyei, görög narancsos süti réteslapokból: édes narancsszirup járja át a tésztát
![narancsossüti](https://kep.index.hu/1/0/3650/36509/365096/36509656_2789498_2c103baed9e3d1747e0f47fc6db9fcbc_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A görög joghurttól, a narancstól és a vaníliától különlegesen finom, a cukorsziruptól pedig nagyon ragacsos lesz ez a sütemény.
A görög narancsos sütemény, vagyis a portokalopita nagyon különlegesen készül, soha nem készítettem még ehhez hasonló édességet. Ha angol gasztroblogokon keresgélsz, úgy fogod megtalálni, hogy "orange pie", vagyis narancsos pite, de semmi köze nincs a pitéhez, sőt, bár réteslapokból áll a tésztája, arra sem hasonlít egy cseppet sem.
Felejts el mindent, amit eddig a réteslappal kapcsolatban tudtál/hallottál, most nem kell finomkodni a vékony, gyorsan száradó tésztával, éppen ellenkezőleg: az a cél, hogy a lapok elveszítsék a nedvességtartalmukat, törékenyek legyenek. Érdemes 2-3 órával előre kivenni a réteslapokat, a lehető legjobban szétteríteni őket, majd megvárni, míg annyira kiszáradnak, hogy könnyedén törni lehessen őket. Az így kapott száraz tészta tökéletesen magába szívja majd a narancsos-görög joghurtos szószt, úgy viselkedik majd, mint a liszt, de sokkal finomabb lesz vele a végeredmény.
Még mindig nincs vége, a recept tartogat még meglepetéseket: a kész, még forró desszertet nyakon kell önteni közel fél liter narancsos cukorsziruppal. Ez kezdetben megáll majd a süti tetején, de ahogy hűl, szépen magába szívja majd. Szaftos, ragacsos és nagyon narancsos lesz a görögök isteni süteménye.
Görög narancsos sütemény
![narancsossüti2](https://kep.index.hu/1/0/3650/36509/365096/36509666_81ba9effa069d7416e2f199e8b65c60b_wm.jpg)
Hozzávalók 12 szelethez
Sütihez:
- 375 gramm réteslap
- 4 darab tojás
- 80 milliliter olívaolaj
- 70 gramm porcukor
- 250 milliliter görög joghurt
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 darab bionarancs
Sziruphoz:
- 500 milliliter víz
- 300 gramm porcukor
- 1 darab bionarancs
Elkészítés:
A sütés kezdete előtt 2-3 órával vegyük ki a réteslapokat a hűtőből, terítsük ki őket, majd hagyjuk teljesen kiszáradni.
Készítsük el a szirupot: a vizet, a cukrot, a narancs levét és héját keverjük össze egy kis lábasban. Ha forr, vegyük lejjebb a lángot, gyöngyözve főzzük 5 percig, míg a cukor elolvad és a szirup picit redukálódik. Ha kész, kapcsoljuk le alatta a lángot, majd tegyük félre hűlni.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy 20x30 centis tepsit.
A kiszáradt réteslapokat törjük kisebb darabokra. Egy tálban keverjük össze a tojást, az olívaolajat, a porcukrot, a görög joghurtot, a vaníliakivonatot, a sütőport, a narancs levét és héját. Öntsük a narancsos masszát a tésztadarabokra. Keverjük vele alaposan össze, hogy mindenhol bevonja.
Öntsük a tésztát az előkészített tepsibe, egyengessük el benne. Nagyjából 30 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük.
Ha elkészült a süti, egy éles késsel vágjuk be a tésztát (úgy vágjuk be, ahogy majd a szeleteket szeretnénk), majd öntsük le a sziruppal, hogy az be tudjon szivárogni a rétegek közé. Mire a süti kihűl, addigra magába fogja szívni az öntetet.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!