Mennyei, görög narancsos süti réteslapokból: édes narancsszirup járja át a tésztát

narancsossüti
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A görög joghurttól, a narancstól és a vaníliától különlegesen finom, a cukorsziruptól pedig nagyon ragacsos lesz ez a sütemény.

A görög narancsos sütemény, vagyis a portokalopita nagyon különlegesen készül, soha nem készítettem még ehhez hasonló édességet. Ha angol gasztroblogokon keresgélsz, úgy fogod megtalálni, hogy "orange pie", vagyis narancsos pite, de semmi köze nincs a pitéhez, sőt, bár réteslapokból áll a tésztája, arra sem hasonlít egy cseppet sem.

Felejts el mindent, amit eddig a réteslappal kapcsolatban tudtál/hallottál, most nem kell finomkodni a vékony, gyorsan száradó tésztával, éppen ellenkezőleg: az a cél, hogy a lapok elveszítsék a nedvességtartalmukat, törékenyek legyenek. Érdemes 2-3 órával előre kivenni a réteslapokat, a lehető legjobban szétteríteni őket, majd megvárni, míg annyira kiszáradnak, hogy könnyedén törni lehessen őket. Az így kapott száraz tészta tökéletesen magába szívja majd a narancsos-görög joghurtos szószt, úgy viselkedik majd, mint a liszt, de sokkal finomabb lesz vele a végeredmény.

Még mindig nincs vége, a recept tartogat még meglepetéseket: a kész, még forró desszertet nyakon kell önteni közel fél liter narancsos cukorsziruppal. Ez kezdetben megáll majd a süti tetején, de ahogy hűl, szépen magába szívja majd. Szaftos, ragacsos és nagyon narancsos lesz a görögök isteni süteménye.

Görög narancsos sütemény

narancsossüti2

Hozzávalók 12 szelethez

Sütihez:

  • 375 gramm réteslap
  • 4 darab tojás
  • 80 milliliter olívaolaj
  • 70 gramm porcukor
  • 250 milliliter görög joghurt
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 darab bionarancs

Sziruphoz:

  • 500 milliliter víz
  • 300 gramm porcukor
  • 1 darab bionarancs
Recept idők

Elkészítés:

A sütés kezdete előtt 2-3 órával vegyük ki a réteslapokat a hűtőből, terítsük ki őket, majd hagyjuk teljesen kiszáradni. 

Készítsük el a szirupot: a vizet, a cukrot, a narancs levét és héját keverjük össze egy kis lábasban. Ha forr, vegyük lejjebb a lángot, gyöngyözve főzzük 5 percig, míg a cukor elolvad és a szirup picit redukálódik. Ha kész, kapcsoljuk le alatta a lángot, majd tegyük félre hűlni.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy 20x30 centis tepsit. 

A kiszáradt réteslapokat törjük kisebb darabokra. Egy tálban keverjük össze a tojást, az olívaolajat, a porcukrot, a görög joghurtot, a vaníliakivonatot, a sütőport, a narancs levét és héját. Öntsük a narancsos masszát a tésztadarabokra. Keverjük vele alaposan össze, hogy mindenhol bevonja.

Öntsük a tésztát az előkészített tepsibe, egyengessük el benne. Nagyjából 30 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük.

Ha elkészült a süti, egy éles késsel vágjuk be a tésztát (úgy vágjuk be, ahogy majd a szeleteket szeretnénk), majd öntsük le a sziruppal, hogy az be tudjon szivárogni a rétegek közé. Mire a süti kihűl, addigra magába fogja szívni az öntetet.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük