Házi, foszlós kakaós csiga
Ez a házi kakaós csiga napokig friss, foszlós maradna, ha nem fogyna el percek alatt.
A kakaós csiga régi kedvenc, sok felnőtt és gyerkőc viszi magával az iskolába vagy munkahelyre, remek napindító, de desszertként is megállja a helyét. A kakaós csiga elkészítése nem bonyolult, de ha hagyományosan, kelt tésztából készülne, akkor szánj rá időt, ha szeretnéd, cifrázd, vond be fehér vagy étcsokival a megsült finomságot. Ha pedig egyszerűbbre vennéd, akkor a kakaós tölteléket leveles tésztára kend.
A kelt tésztás verzió mellett a házi péksütemény tésztája sütőporral is készülhet, úgy is nagyon finom, plusz nagy előnye, hogy a begyúrt tésztával azonnal lehet dolgozni, elmarad a hosszas pihentetési folyamat. Egyszerű, mégis gazdag lesz így készítve, mivel a tésztában túró bújik meg, a kakaós töltelék pedig csokidarabokkal felturbózva csábít. Ha te is szereted a kakaós csigát, akkor feltétlen próbáld ki a mi egyik kedvenc változatunkat.
A túrót és a porcukrot keverjük össze, majd adjuk hozzá a tejet és az olvasztott vajat.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, és forgassuk hozzá a sót és a sütőport.
A lisztes keveréket a túróssal dolgozzuk össze, majd enyhén lisztezett felületen nyújtsuk 4-5 mm vastagságúra.
A kinyújtott tésztát kenjük meg vajjal, majd szitáljuk rá a kakaót, szórjuk rá a csokit durvára vágva. A tésztát tekerjük fel, majd vágjuk 2-3 cm-es csigákra.
A csigákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 10-15 perc alatt süssük készre.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu