Puha gnocchi téli kivitelben: édesburgonyából is isteni finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Paradicsomszósszal nyakon öntve, de zöldfűszeres vajon pirítva is mennyei lesz a gnocchi, érdemes többféleképpen kipróbálni.
Bár picit időigényes, gnocchit készíteni gyerekjáték, ráadásul összvissz 2 hozzávalóra van szükség hozzá, lisztre és krumplira. Egyes receptekben tojást is használnak, de ha igazán könnyed, légies gnocchira vágysz, hagyd ki ezt a kötőanyagot, csak liszttel gyúrd egybe.
A gnocchi annál puhább lesz, minél kevesebb liszttel készül: ennek érdekében a krumplinyomóval összetört burgonyát hagyd teljesen kihűlni, mielőtt összeállítod a tésztát, ugyanis a még meleg püré sokkal több lisztet vesz fel. A gnocchi tésztáját elég csak egy kevés sóval ízesíteni, de abból sem kell sok, hiszen a főzővizét is fűszerezni fogod.
Ha picit olcsóbb receptet keresel, akkor édesburgonya helyett használj sima krumplit, ha pedig más ízesítésben próbálnád ki, készítsd el ezt a céklásat.
Édesburgonyás gnocchi
Hozzávalók 4 személyre
- 2 nagyobb darab édesburgonya (kb. 800 gramm)
- 140 gramm liszt
- ízlés szerint só
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Az édesburgonyákat szurkáljuk meg pár helyen egy villa segítségével, majd tegyük a tepsire. Toljuk a sütőbe 45-50 percre, míg teljesen megpuhulnak.
Ha elkészültek, hagyjuk langyosra hűlni, majd hámozzuk meg őket, utána krumplinyomóval pépesítsük. Várjuk meg, míg teljesen kihűl a püré.
Szórjuk a lisztet egy tiszta munkafelületre, mehet rá egy kevés só, majd adjuk hozzá az édeskrumplit. Gyúrjuk össze az alapanyagokat, ha nagyon ragad, mehet még hozzá egy kevés liszt, de minél kevesebb van benne, annál jobb.
Közben forraljunk vizet egy nagy lábasban, adjunk hozzá egy kevés sót.
A tésztából sodorjunk 2 centi átmérőjű rudakat, majd vágjuk őket ujjnyi vastag darabokra. Dobjuk őket a lobogó vízbe, addig főzzük, míg feljönnek a víz tetejére. Szűrjük le rögtön.
Aki szeretné, fűszeres vajon is megpiríthatja a gnocchit, de a kifőtt tésztát rögtön valamilyen szószba is keverheted.
Fotó: Getty Images