![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Puha, céklával gyúrt gnocchi - Gyönyörű a színe és isteni finom
![céklásgnocchi2](https://kep.index.hu/1/0/3575/35752/357526/35752637_2733783_89088ba637515fbad4ae464d22819645_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Nincs vele több munka, mint a hagyományos változattal, amíg megsül a cékla, elő lehet készíteni a krumplit.
A gnocchi, vagyis az olasz krumplinudli kedvelt köret itthon is, nagyon laktató, bármilyen szósszal kínálható, de simán, vajon lepirítva is isteni. A tésztájával is lehet játszani, meg lehet színezni különböző zöldséglevekkel, de sült, pürésített zöldséget, például céklát is gyúrhatsz bele.
A sült cékla nagyon intenzív, enyhén édes ízű, amit szuperül kiegészít a krémesre sült fokhagyma, illetve tökéletesen ellensúlyoz a viszonylag semleges ízű burgonya. A krumplit héjában érdemes megfőzni, hogy megtartsa minden ízanyagát, utólag, még melegen ajánlott megpucolni.
Ez a recept több ponton is eltér a hagyományos olasz változattól, például abban, hogy búzadara is kerül bele. Mivel a cékla viszonylag sok levet enged ki magából a pürésítés során, kell valami, ami ezt felszívja, hogy ne áztassa el a tésztát. Ha egy kis búzadarát is keversz a liszt mellé, az magába szívja a felesleges folyadékot, így tökéletes lesz a gnocchi állaga, az ízén pedig nem fog érződni.
Céklás gnocchi
![céklásgnocchi](https://kep.index.hu/1/0/3575/35752/357526/35752647_ef9b4258a2382c10a5e541d41090f42c_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 400 gramm cékla
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 750 gramm krumpli (lisztes húsú)
- 300 gramm liszt
- 50 gramm búzadara
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál só
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Mossuk, sikáljuk meg a céklákat, majd negyedeljük őket. A fokhagymákat hagyjuk egészben, ne pucoljuk meg, csak roppantsuk meg őket.
Szórjuk a céklát és a fokhagymát egy tepsire, majd locsoljuk meg őket olívaolajjal. Toljuk a tepsit a sütőbe 45 percre, közben egyszer-kétszer forgassuk át a zöldségeket. Ha kész vannak, hagyjuk őket teljesen kihűlni.
Amíg sül a cékla, főzzük meg héjában a krumplit. Ha már könnyen belemegy a villa a krumpli húsába, szűrjük le róla a vizet, majd még melegen pucoljuk meg. Krumplinyomóval törjük össze. Hagyjuk teljesen kihűlni a pürét.
A sült céklát és a fokhagymagerezdeket pucoljuk meg. Tegyük őket aprítógépbe a tojással együtt, majd turmixoljuk össze.
Egy tálban keverjük össze a lisztet, búzadarát és a sót, majd adjuk hozzá az összetört krumplit is, keverjük el benne. Öntsük hozzá a céklapürét is, majd kezdjük el összedolgozni a tésztát, nem szabad túlkeverni, éppen csak addig, amíg összeáll.
A tésztát vágjuk 8 részre. Tegyünk egy részt enyhén lisztezett deszkára, majd sodorjunk belőle egy 2 centiméter vastag rudat. A rudat vágjuk 2 centiméter széles darabokra. Minden darabot formázzunk golyó alakúra - de hosszúkás is maradhat -, majd villával nyomjunk rájuk barázdákat, lapítsuk picit le őket. Járjunk el így a másik 7 tésztadarabbal is.
Felhasználásig lisztezett tálcán tároljuk őket. Gyöngyöző, sós vízben kell őket főzni addig, amíg a víz tetejére nem úsznak. Ha megfőttek, olvasztott vajban is megforgathatjuk őket, de serpenyőben is le lehet pirítani a gnocchikat, bármilyen szósszal kínálhatók.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!