Krémes, sajtos édesburgonyás gratin: tejszínben sül puhára a krumpli
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Télen különösen kedvelt a vitaminbomba édesburgonya – bár fűszerekkel megsütve is isteni, krémes szószban főzve még finomabb lesz.
A francia konyha specialitása a gratin, a szaftos egytálétel vega főfogásként, de laktató köretként is megállja a helyét. A vékonyra szelt krumpliszeletek tejszínes szószban főnek, míg egészen krémes nem lesz a zöldség.
Bár a hagyományos verzió is isteni, kíváncsi voltam arra, hogy működik a recept édesburgonyával, így az alábbi változatban ez lett az alap. A tejszínt is ízesítettem, hogy még finomabb legyen a végeredmény: szerecsendió, fokhagyma, fehér bors és chili is került bele, de ez ízlés szerint alakítható. Ha te is a sajtrajongók táborát erősíted, akkor a kész gratint szórd meg legalább kétféle sajttal, de a rétegek közé is kerüljön belőlük.
Édesburgonyás gratin
Hozzávalók 6 személyre
- 1 kilogramm édesburgonya
- vaj (a kenéshez)
- 3 gerezd fokhagyma
- 0.5 teáskanál chilipehely
- 1 késhegynyi szerecsendió
- 400 ml tejszín
- ízlés szerint só
- ízlés szerint fehér bors
- 200 gramm reszelt sajt (gouda)
- 50 gramm parmezán
Elkészítés:
Az édesburgonyát pucoljuk meg, vágjuk egészen vékony, 3-4 milliméteres szeletekre.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Vajazzunk ki egy 23x33 centis sütőtálat.
A tejszínt öntsük egy lábasba, keverjük bele a zúzott fokhagymát, szerecsendiót, chilit. Alacsony lángon melegítsük össze, amikor gyöngyözni kezd, húzzuk le a tűzről. Sózzuk, borsozzuk.
Az édesburgonya-szeletek felét rendezzük el a sütőtálban, nem baj, ha itt-ott fedik egymást a szeletek, de sehol ne legyen túl vastag a réteg. Öntsük rá a tejszín felét, majd a kétféle sajtból is szórjunk rá. Utána mehet a következő adag krumpli, a maradék tejszín és a maradék sajt.
Toljuk a sütőbe, míg a krumpli megpuhul és a sajt aranybarna nem lesz, kb. 30-40 percig süssük. Ha a sajt túlzottan megbarnulna a tetején, fedjük le fóliával, úgy süssük tovább.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors