Így készül a francia rakott krumpli, avagy a tejszínes burgonyagratin

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A rakott krumplit senkinek nem kell bemutatni - azonban a franciák gratinja sok mindenben eltér a miénktől, se kolbász, se tejföl, se tojás nem kerül bele, csak sok krumpli, tejszín és sajt.

Mivel se a tojással, se a kolbásszal nem kell bűvészkedni, sokkal kevesebb időbe és mosogatnivalóba kerül a francia verziót elkészíteni. A burgonyagratinnak van egy olyan változata, amely besamellel készül, azonban ez a verzió lisztmentes, a krémes tejszín dominál benne. 

Hajszálvékony, puha krumpli az alapja

A francia rakott krumpliba alig kell valami, a burgonyán és a tejtermékeken kívül csak só, bors és kakukkfű kerül bele, azt viszont nem érdemes kihagyni. A krumplinak omlósnak és puhának kell lennie, ezért magas keményítőtartalmú változatot használjunk. A burgonyát hajszálvékony, maximum 3 milliméteres szeletekre vágjuk, ha nem megy késsel, akár le is gyalulhatjuk. 

A gratinba többféle sajtot tehetünk, de a legjobb, legintenzívebb ízvilágú egyértelműen a Gruyere. Igaz, ez egy elég drága sajt, úgyhogy a mindennapi használatban mozzarellával helyettesíthetjük, de akkor picivel több sót adjunk az ételhez. 

Francia rakott krumpli

francia-rakott-krumplirecept

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 375 milliliter zsíros tejszín
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál vaj
  • 1.25 kilogramm krumpli
  • ízlés szerint só, bors
  • 250 gramm gruyere vagy mozzarella sajt
  • 2 teáskanál kakukkfű (friss)
Recept idők

Elkészítés:

A vajat olvasszuk meg, a fokhagymagerezdeket zúzzuk össze, majd keverjük össze őket a tejszínnel.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Pucoljuk meg a krumplikat, vágjuk őket hajszálvékony, 3 milliméteres szeletekre vagy használjunk gyalut.

Készítsünk elő egy 26x18x5 centiméteres tepsit. Szórjuk bele a krumpli egyharmadát. Öntsük nyakon a tejszínes szósz harmadával, sózzuk, borsozzuk, majd tegyük rá a sajt harmadrészét.

Ezt ismételjük kétszer, de a tetejére még ne tegyünk sajtot! Fedjük le a gratint alufóliával, majd tegyük a sütőbe 75 percre, amíg a krumpli teljesen puha nem lesz.

Ha a burgonya készen van, szedjük le a fóliát, tegyük rá a maradék reszelt sajtot, tegyük vissza 10-15 percre. Ha a sajt megpirult, készen van.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük