Fehérborban sült, zöldfűszeres csirkecombok - A szósz átjárja a húst
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Gazdag ízekkel sül puhára a csirkecomb, úgy lesz igazán finom, ha nem spórolsz a zöldfűszerekkel a szószban.
Akik jobban szeretik a zsírosabb húsokat, azok jobban kedvelik a csirkecombot, hiszen a szárnyas ezen része sosem tud annyira kiszáradni, mint a mell. Persze ilyenkor is érdemes jó sok szósszal sütni.
Ha a bundás változatot szereted, akkor is érdemes bepácolni, például ez a görög joghurtos marinád nagyon jót tesz neki, majd bebundázni, úgy sütni ki a sütőben. A hús így ropogós és szaftos is lesz egyszerre. A mustáros-fokhagymás pác is egészen különlegessé teszi a húst, itt sincs más dolgod, mint összekeverni a szószt és a csirkével együtt megsütni. A fehérbor pedig nemcsak a tenger gyümölcseivel, hanem a szárnyasokkal is jól harmonizál, érdemes kipróbálni, hogy öntesz egy keveset a marinádba.
Fehérborban sült csirkecombok
Hozzávalók 6 adaghoz
- 4 darab Csirkecomb (alsó és felső)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 teáskanál rozmaring
- 1 teáskanál bazsalikom
- 2 evőkanál vaj
- 1 fej vöröshagyma (közepes)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál liszt
- 100 milliliter fehérbor
- 250 milliliter csirkealaplé
- 100 milliliter tejszín
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- opcionális gomba
- opcionális bacon
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A fokhagymát vágjuk apróra, a vöröshagymát kockázzuk fel.
Melegítsünk fel egy evőkanál olívaolajat egy serpenyőben. A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, morzsoljunk rájuk oregánót, rozmaringot, kakukkfüvet és bazsalikomot. Az olajon süssük a bőrös oldalukat 4-5 percig, majd fordítsuk meg, a másik felüket is süssük ugyanennyi ideig, majd vegyük ki a csirkéket a serpenyőből.
Tegyünk a serpenyőbe 2 kanál vajat, majd dobjuk rá a hagymát és pirítsuk 3-4 percig. Adjuk hozzá a fokhagymát és pároljuk még 1 percet. Szórjuk rá a lisztet, keverjünk rajta egyet, addig pirítsuk, amíg a liszt már nem lesz fehér. Ekkor vegyük le a hőmérsékletet, óvatosan öntsük rá a bort, majd a tejszínt és a csirkealaplevet. Folyamatosan keverjük addig, amíg kicsit be nem sűrűsödik, ez nagyjából 5 perc. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. Ízlés szerint tehetünk bele apróra vágott gombát és pirított baconkockákat is.
Öntsük a szószt egy jénaiba, majd tegyük bele a csirkecombokat is és toljuk a sütőbe. Süssük 35-40 percig.
Fotó: Getty Images