Mennyei, fetával és spenóttal töltött gomba – Szénhidrátszegény ebéd pillanatok alatt
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A töltött gomba nagy kedvenc, amely tökéletes előétel, de köret mellé, főfogásként is kínálható.
A gombával nem mindenki ápol jó viszonyt, aki viszont szereti, igyekszik sokat enni belőle. Kitűnő fehérjeforrás, így aki húsmentesen étkezik, mindenképpen építse be az étrendjébe. Nagyon változatosan felhasználható, ha a pörköltes, paprikás ételeket szereted, akkor olyat is készíthetsz gombából, de ki is ránthatod.
A töltött gomba nagyon népszerű, főleg előételként tálalják, de ha darált hússal töltöd meg, akkor főfogásként is megállja a helyét. Természetesen húsmentes verzióban is készülhet, a spenót és a feta nagyon jól működik töltelékként is.
Fetával és spenóttal töltött gomba
Hozzávalók 24 darabhoz
- 24 darab gomba (nagyobbak)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma (nagyobb)
- 4 gerezd fokhagyma
- 280 gramm spenót (leveles vagy fagyasztott)
- 220 gramm feta sajt
- 110 gramm krémsajt
- 2 evőkanál kakukkfű (friss vagy őrölt)
- 1 evőkanál petrezselyem
- 50 milliliter csirkealaplé
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál bors
- 60 gramm parmezán
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Takarjuk le a tepsit sütőpapírral.
A gombákat tisztítsuk meg, vegyük ki a szárukat, szórjuk meg őket sóval és borssal, és fektessük le a sütőpapírra a kalapjukkal lefelé. Süssük 15 percig, majd fordítsuk meg, és így is süssük negyedórát.
Amíg a gombák sülnek, egy edényben melegítsünk 1 evőkanál olívaolajat, és dinszteljük meg rajta az apróra vágott hagymát körülbelül 5 perc alatt, majd további egy percig a szintén apróra vágott fokhagymát. Keverjük hozzá a kinyomkodott spenótot (ha fagyasztott), morzsoljuk rá a fetát, adjuk hozzá a krémsajtot, a kakukkfüvet, a petrezselymet, öntsük rá a csirkealaplevet, sózzuk, borsozzuk. Főzzük 5 percig, hogy az ízek összeérjenek.
Mindegyik gombakalapba tegyünk egy evőkanállal a masszából, majd szórjuk meg parmezánnal. Toljuk vissza a sütőbe, és süssük 10-15 percig, amíg át nem sülnek a kalapok. Tálalás előtt szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel.
Fotó: Getty Images