Könnyed, mégis laktató töltött gomba: darált húsos ragu kerül bele

töltöttgomba
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Darált húsból nem csak bolognai és fasírt készülhet, számos étel tölteléke lehet, a gomba különösen finom lesz tőle.

Akik szeretik a gombát és a darált húsos fogásokat, azoknak a körében biztosan telitalálat lesz ez az étel. A gombafejeket ugyanis fűszeres, darált húsos, sajtos raguval kell megtölteni, majd sütőben aranybarnára pirítani.

Mivel sok a töltelék, érdemes nagyobb gombafejeket választani, illetve az sem árt, ha egy kiskanállal kikaparjuk a lemezeket, hogy minél több hely legyen a töltéshez. Ebben a receptben sem a gomba szárát, sem a lemezeket nem használjuk fel, de hogy ne menjenek kárba, érdemes belőlük krémlevest készíteni. Egy másik lehetőség, hogy kevesebb darált húst használunk, egy részét a gomba szárával helyettesítjük, azt is lepirítjuk, majd visszatöltjük a gombába.

Töltött gomba

töltöttgomba2

Hozzávalók 20 darabhoz:

  • 1 kilogramm csiperkegomba
  • 500 gramm darált sertéshús
  • 120 gramm krémsajt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál snidling
  • 2 evőkanál petrezselyem
  • 25 gramm parmezán
  • 25 gramm panko morzsa
  • ízlés szerint só, bors
  • 0.5 teáskanál pirospaprika
  • 0.5 teáskanál chilipehely
  • 0.5 teáskanál bazsalikom
Recept idők

Elkészítés:

A gombákat mossuk meg, majd szedjük ki a szárukat. Egy kiskanál segítségével a gombafejekből kanalazzuk ki a barna lemezeket, hogy több hely legyen tölteni. A gombafejeket tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire.

Egy serpenyőbe öntsünk 1-2 evőkanál olívaolajat, tegyük rá a darált húst, fűszerezzük sóval, borssal, paprikával, chilivel és bazsalikommal. Mikor már kifehéredett a hús, tegyük rá a zúzott fokhagymát és a snidlinget, alaposan keverjük össze. Keverjük bele a krémsajtot is, mikor elolvadt, húzzuk le a tűzről.

Keverjük bele a darált húsba a parmezánt, a panko morzsát és a petrezselymet.

A tölteléket osszuk szét a gombafejek között. Ha szeretnénk, szórjuk meg a tetejüket is egy kevés parmezánnal. 200 fokon kb. 15 percig süssük őket, míg a gombák puhák, a tetejük pedig aranybarna nem lesz. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük