Foszlós mákos csiga pont úgy, ahogy a nagyi is sütötte: szaftos és gazdag a töltelék
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A kelt tésztás mákos csiga édes napindítónak is tökéletes választás egy bögre tej vagy kávé mellé.
Szereted a péksüteményeket? Nagy kedvenceid közé tartozik a klasszikus kakaós vagy fahéjas csiga? Itt az ideje, hogy kipróbálj valami újat, egy igazi finomságot, ami szintén kelt tésztás, csak a megszokott kakaó helyett bőséges mákos töltelék kerül rá.
A mákos sütemények kedvelői imádni fogják a puha tésztájú csigát, ami szó szerint abbahagyhatatlanul finom. A régi kedvenc készítésénél fontos, hogy vaníliás cukorral egybekevert tejjel locsold meg a csigákat, úgy sokkal puhábbak és finomabbak lesznek. Ha szeretnéd, a töltelékbe reszelt citromhéjat is tehetsz, de ha igazán különlegesre készítenéd, akkor meggy kerüljön bele, szenzációs párost alkot a mákkal, nem véletlenül nagy kedvenc a meggyes-mákos rétes.
Foszlós mákos csiga
Hozzávalók 10 darabhoz
Tészta:
- 60 dekagramm liszt
- 1 csipet só
- 4 deciliter tej
- 3 dekagramm élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 2 darab tojássárgája
- 10 dekagramm vaj
Töltelék:
- 30 dekagramm darált mák
- 20 dekagramm cukor
- tej szükség szerint
Kenéshez:
- 3 deciliter tej
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A langyos tejbe keverjük bele a cukrot, majd az élesztőt is morzsoljuk bele, futtassuk fel (5 perc).
A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót, a tojássárgákat, a vaj felét és a felfuttatott élesztőt, utána gyúrjunk belőle tésztát, majd lefedve, meleg helyen kelesszük 1 óra alatt a duplájára.
A mákot és a cukrot keverjük össze, majd annyi meleg tejet öntsünk rá, hogy jól kenhető masszát kapjunk.
A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki és kenjük meg olvasztott vajjal (a maradék vajat olvasszuk fel). Utána a mákos töltelékből is simítsunk rá, majd szorosan tekerjük fel a tésztát pont úgy, mintha kakaós csigát készítenénk. A feltekert tésztából vágjunk ujjnyi vastagságú darabokat, amelyeket helyezzünk sütőpapírral bélelt tepsire. A tekercseket ne tegyük szorosan egymás mellé, mivel kelt tészta, még nőni fognak sütés közben.
A mákos csigákat 180 fokosra előmelegített sütőben süssük 15 percig, majd vegyük ki, a tetejüket kenjük meg vaníliás cukorral összekevert tejjel. Toljuk vissza a sütőbe még 15-20 percre, amíg szépen megpirulnak.
Fotó: Getty Images