
Kézzel nyújtott meggyes-mákos házi rétes – Vékony lapok közt szaftos, bőséges töltelék

Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós

Krémes túró rudi házilag: roppanós csoki borítja

Szaftos, kókuszos lencsecurry: tunkolós fogás húsmentesen

Gyömbéres sárgarépaleves: a legfinomabb náthaűző

Egyedényes csirkés-paradicsomos tészta: ezután nincs sok mosogatnivaló

Ropogós spenótgolyó jó fokhagymásan: partifalatnak is beillik
Az Osztrák-Magyar Monarchia idején különösen kedvelt volt a lágy tésztájú, bőséges töltelékkel gazdagított rétes.
Feltehetőleg a rétes elődje a ma is kedvelt baklava lehetett. A 19. század elején Párizst is meghódította a feledhetetlen sütemény, a cukrászokat Pestre küldték tanulni, hogy a lehető legjobban elsajátítsák a réteskészítés mesterségét.
Ma már könnyű dolgunk van, ha otthon szeretnénk rétest készíteni, vehetünk kész lapot, amit csak töltelékkel kell gazdagítanunk. A rétestésztába kerülhet édes vagy sós töltelék, nagyon változatos, izgalmas dolgokkal tudjuk elkészíteni, és igen, nem szégyen az egyszerűbb megoldást választani, vehetünk kész tésztát. Én azonban a házi híve vagyok, jó kikapcsolódás otthon nekiállni és kihúzni azt a tésztát, megtölteni valami finommal, aztán elfalatozni. Sokkal finomabb a házi tészta, nem szabad tőle félni, meg kell próbálni, ha pedig szakadni fog, se baj, úgyis fel tudjuk majd tekerni.
Néhány jó tanács
Volt, hogy nekem is szakadt a tészta a nyújtásnál, aztán rá kellett jönnöm, a recept a hibás - muszáj ecetet tenni a tésztába, teljesen mindegy, hogy milyen fajta ecet, a húzást fogja könnyebbé tenni. A nagymamám mindig zsírral készítette, én az olajra álltam át, de ha valakinek a zsír szimpatikusabb, nyugodtan készítse azzal. A tészta kidolgozásánál mindig langyos legyen a víz, véletlenül se forró, mert akkor nem lesz jó a tésztánk. Lisztnél sokan réteslisztet választanak, én azonban maradok a finomnál.
Házi meggyes-mákos rétes

Hozzávalók 6 személyre
Tészta:
- 80 dekagramm finomliszt
- 5 deciliter langyos víz
- 1 evőkanál ecet
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál olaj vagy zsír
- plusz olaj a tészta kenéséhez
- plusz liszt a nyújtáshoz
Töltelék:
- 40 dekagramm darált mák
- 4 deciliter tej
- 22 dekagramm cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 700 gramm magozott meggy (befőtt is lehet)
Elkészítés:
Tészta:
A langyos vízben elkeverjük az ecetet.
Az átszitált liszthez keverjük hozzá a sót, majd az olajat, a vizet apránként adagolva öntsük a tálba. Kezdjük el a tésztát kidolgozni, akkor lesz jó, ha teljesen leválik az edény faláról, nem marad tészta a kezünkön. Az elkészült tésztát takarjuk le konyharuhával, 1-2 órát pihentessük.
Az asztalra, amin a tésztát szeretnénk kinyújtani, terítsünk tiszta terítőt, kicsit szórjuk meg liszttel, majd a tésztát tegyük az asztal közepére. Kicsit nyújtsuk ki, kenjük meg olajjal, majd a kezünkkel nyúljunk a tészta alá és kezdjük el kinyújtani, egészen az asztal végéig húzzuk a tésztát.
Töltelék:
A kimagozott meggyet megmossuk, lecsöpögtetjük.
A tejet felforraljuk a mákkal és a cukrokkal együtt, alaposan egybekeverjük, félretesszük.
Összeállítás:
A kinyújtott tésztát kenjük meg egy kis olajjal, majd kanalazzunk rá a mákos töltelékből, a meggyből is szórjunk rá, végezetül a terítő segítségével tekerjük fel. A réteskígyót a tepsink méretéhez igazítva felvágjuk, kiolajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, 180 fokon 30-50 perc alatt pirosra sütjük. A kész rétest porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Getty Images