Kézzel nyújtott meggyes-mákos házi rétes – Vékony lapok közt szaftos, bőséges töltelék

mmrcov
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az Osztrák-Magyar Monarchia idején különösen kedvelt volt a lágy tésztájú, bőséges töltelékkel gazdagított rétes.

Feltehetőleg a rétes elődje a ma is kedvelt baklava lehetett. A 19. század elején Párizst is meghódította a feledhetetlen sütemény, a cukrászokat Pestre küldték tanulni, hogy a lehető legjobban elsajátítsák a réteskészítés mesterségét.

Ma már könnyű dolgunk van, ha otthon szeretnénk rétest készíteni, vehetünk kész lapot, amit csak töltelékkel kell gazdagítanunk. A rétestésztába kerülhet édes vagy sós töltelék, nagyon változatos, izgalmas dolgokkal tudjuk elkészíteni, és igen, nem szégyen az egyszerűbb megoldást választani, vehetünk kész tésztát. Én azonban a házi híve vagyok, jó kikapcsolódás otthon nekiállni és kihúzni azt a tésztát, megtölteni valami finommal, aztán elfalatozni. Sokkal finomabb a házi tészta, nem szabad tőle félni, meg kell próbálni, ha pedig szakadni fog, se baj, úgyis fel tudjuk majd tekerni.

Néhány jó tanács

Volt, hogy nekem is szakadt a tészta a nyújtásnál, aztán rá kellett jönnöm, a recept a hibás - muszáj ecetet tenni a tésztába, teljesen mindegy, hogy milyen fajta ecet, a húzást fogja könnyebbé tenni. A nagymamám mindig zsírral készítette, én az olajra álltam át, de ha valakinek a zsír szimpatikusabb, nyugodtan készítse azzal. A tészta kidolgozásánál mindig langyos legyen a víz, véletlenül se forró, mert akkor nem lesz jó a tésztánk. Lisztnél sokan réteslisztet választanak, én azonban maradok a finomnál.  

Házi meggyes-mákos rétes

mmrct

Hozzávalók 6 személyre

Tészta:

  • 80 dekagramm finomliszt
  • 5 deciliter langyos víz
  • 1 evőkanál ecet
  • 1 teáskanál
  • 1 evőkanál olaj vagy zsír
  • plusz olaj a tészta kenéséhez
  • plusz liszt a nyújtáshoz

Töltelék:

  • 40 dekagramm darált mák
  • 4 deciliter tej
  • 22 dekagramm cukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 700 gramm magozott meggy (befőtt is lehet)
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A langyos vízben elkeverjük az ecetet.

Az átszitált liszthez keverjük hozzá a sót, majd az olajat, a vizet apránként adagolva öntsük a tálba. Kezdjük el a tésztát kidolgozni, akkor lesz jó, ha teljesen leválik az edény faláról, nem marad tészta a kezünkön. Az elkészült tésztát takarjuk le konyharuhával, 1-2 órát pihentessük.

Az asztalra, amin a tésztát szeretnénk kinyújtani, terítsünk tiszta terítőt, kicsit szórjuk meg liszttel, majd a tésztát tegyük az asztal közepére. Kicsit nyújtsuk ki, kenjük meg olajjal, majd a kezünkkel nyúljunk a tészta alá és kezdjük el kinyújtani, egészen az asztal végéig húzzuk a tésztát.  

Töltelék:

A kimagozott meggyet megmossuk, lecsöpögtetjük.

A tejet felforraljuk a mákkal és a cukrokkal együtt, alaposan egybekeverjük, félretesszük.

Összeállítás:

A kinyújtott tésztát kenjük meg egy kis olajjal, majd kanalazzunk rá a mákos töltelékből, a meggyből is szórjunk rá, végezetül a terítő segítségével tekerjük fel. A réteskígyót a tepsink méretéhez igazítva felvágjuk, kiolajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, 180 fokon 30-50 perc alatt pirosra sütjük. A kész rétest porcukorral meghintve kínáljuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük