Fűszeres sütőtökhasábok: jobb választás, mint a sült krumpli
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A sült krumplinál kevés nagyobb kedvenc létezik, de érdemes kipróbálnod kicsit egészségesebb változatokat is.
A sült krumpli mindenki kedvence, ráadásul ehhez az ételhez biztos van minden hozzávalód. Ha szereted a gyorséttermi változatot, akkor így készítsd el otthon. Ha pedig sütőben sütnéd, akkor ettől a hozzávalótól lesz extra ropogós. A krumpli tényleg olcsó, és egyszerűen elkészíthető étel, de ha vigyázol az alakodra, akkor érdemes néha lecserélni, például édeskrumplira, amelyet megsüthetsz sütőben is.
A másik egészséges és télen nagyon népszerű zöldségből, a sütőtökből is készíthetsz nassolnivalót. A sült tökhasáb kívül ropogósra, belül puhára sül, csakúgy, mintha krumplit készítenél. Attól lesz különlegesebb, hogy a külseje picit karamellizálódik. Nemcsak hasábként, hanem klasszikusan, zöldfűszerekkel megszórva is megsütheted a sütőtököt.
Fűszeres sütőtökhasábok
Hozzávalók 4 adaghoz
- 200 gramm sütőtök
- 1 teáskanál keményítő
- 1 teáskanál olívaolaj
- 0.5 teáskanál pirospaprika
- 0.5 teáskanál fokhagymapor
- 0.5 kávéskanál só
- 1 teáskanál petrezselyem (apróra vágva)
Elkészítés:
A sütőtököt hámozzuk meg, majd vágjuk nagyobb és hosszabb darabokra. Itt találsz tanácsokat arra vonatkozóan, hogy könnyen és gyorsan meg tudd pucolni. A nagyobb darabokat vágjuk sült krumpli nagyságú darabokra. Ez nagyjából 2,5 centiméter hosszú és 0,5 centiméter széles hasábokat jelent.
Tegyük a sütőtökhasábokat egy nagyobb tálba, öntsünk rájuk annyi vizet, hogy ellepje őket, és hagyjuk ázni fél órát.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A sütőtökhasábokat vegyük ki a vízből, és tegyük száradni papírtörlőre. Szórjuk meg keményítővel. Spricceljünk rá olívaolajat, szórjuk meg pirospaprikával és fokhagymaporral, majd jól forgassuk át, hogy mindenhol érjék a fűszerek és a zsiradék is.
Terítsük ki a hasábokat a tepsire, majd toljuk a sütőbe, és süssük 10 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek.
A végén sózzuk és ízlés szerint szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel.
Fotó: Getty Images