Krémes gombamártás baconnel keverve: kakukkfűvel a legfinomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Alig kell hozzá valami, mégis ízekben gazdag az alábbi gombamártás, a zöldfűszer és a füstös szalonna teszi azzá.
Egyszerű, gyors és isteni finom a selymes gombaszósz, amely főtt tésztával egybeforgatva, de húsok mellé is tökéletes. A tejszínes mártást kakukkfű és bacon ízesíti, a friss zöldfűszer a legjobb választás (3-4 ág), de szárítottal is működik a recept. Szeletelt bacon helyett nyugodtan használj házi szalonnát, az a lényeg, hogy húsosabb fajta legyen, és minél füstösebb, annál jobb.
Ha még tovább fokoznád az élvezeteket, egy kevés fehérbort is önthetsz a gombára, a kakukkfű mellé pedig friss petrezselymet is keverhetsz. Az alábbi mennyiség 4 főnek, kb. 400 gramm tésztára elég, de nyugodtan emeld meg a mennyiségeket, ha szükséges.
Gombamártás baconnel
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 ek olívaolaj
- 200 gramm csiperkegomba
- 5 szelet bacon
- 250 ml tejszín
- 1 csipet só
- 1 teáskanál kakukkfű (szárított)
Elkészítés:
A gombát tisztítsuk meg, vágjuk szeletekre. A baconszeleteket vágjuk hosszában félbe, majd kis darabokra.
A bacont dobjuk egy serpenyőbe, majd addig pirítsuk, míg kisül a zsírja – nem kell teljesen ropogósra –, tegyük félre.
A visszamaradt zsiradékra dobjuk rá a gombát, ha szükséges, adjunk hozzá olívaolajat. Szórjuk rá a kakukkfüvet, majd pirítsuk meg a gombaszeleteket. Először levet enged, várjuk meg, míg az elpárolog, utána fog pirulni.
Öntsük fel a tejszínnel, adjuk hozzá a pirult bacont. Várjuk meg, míg forrásnak indul, majd vegyük egészen kicsire a lángot, gyöngyözve főzzük 2-3 percig, míg picit sűrűsödik. Kóstoljuk meg, sózzuk, ha szükséges.
Rögtön, tésztával vagy húsok mellé kínáljuk.
Fotó: Getty Images