A legfinomabb, nagyiféle körözött receptje - Friss, ropogós héjú kiflivel a legjobb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A tökéletes körözött készítése is az ahány ház, annyi szokás elvén alapszik, mindenkinek megvan a tuti receptje, ahogy nekünk is.
A kencék, abból is a hagyományosabb változatok közül a körözött az örök kedvenc, amelyet még sosem ettem egyformán készítve. Egy biztos, juhtúró nélkül ne hívjuk körözöttnek, legfeljebb ízesített túrónak.
Mivel a juhtúrónak nagyon intenzív az íze, 2:1 arányban használom a tehéntúrót és a brindzát. A selymességhez mindenképpen kell vaj is, de nem szabad túl sokat használni, hogy ne legyen zsíros a kence. A hagyma kérdése is megosztó, nagymamám néha snidlinget, néha lilahagymát tett hozzá, én az utóbbival szeretem jobban. Nem kedvelem, ha túl híg a krém, ezért a tejföllel is csínján bánok, de ha te folyósabban szereted, nyugodtan tegyél többet, mint amennyit a recept ír.
Ha hasonlóan finom kencére vágysz, akkor készíts házi májkrémet. Ha nem tudod, mit tegyél a gyerekek szendvicsébe, innen inspirálódhatsz, ezt a sajtkrémet mindenképpen próbáld ki.
Házi körözött
Hozzávalók 6 adaghoz
- 230 gramm túró (zsíros)
- 125 gramm juhtúró (brindza)
- 1 evőkanál mustár
- 2 evőkanál tejföl
- 2 evőkanál vaj (puha)
- 0.5 fej lilahagyma
- 1 evőkanál pirospaprika
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 csipet római kömény
Elkészítés:
A hagymát vágjuk egészen apróra. Ha nem szeretnénk, hogy túl intenzív legyen az íze, akkor kicsit sózzuk meg és hagyjuk 10 percet állni, mielőtt a többi hozzávalóhoz keverjük.
A többi hozzávalót keverjük össze, sózzuk, borsozzuk, majd forgassuk egybe a hagymával. Érdemes kóstolgatni közben, nehogy elsózzuk. Ha kész, tegyük legalább egy órára a hűtőbe fogyasztás előtt.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors