A házi májkrémnek nincsen párja: kellemesen fűszeres és jól kenhető

mcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A házi kence készülhet csirke-, sertés- vagy borjúmájból, az ízek kialakításánál érdemes bátran bánni a fűszerekkel.

A májkrém igazi retró kedvenc. A kencét könnyű beszerezni, a jobb fajtákat a hentesek csemegepultjában keresd, de magad is elkészítheted őket mindenféle adalékanyag és ízfokozó nélkül, ráadásul pillanatok alatt.

A kenhető textúra érdekében a májat krémsajttal dolgozd össze, ez lehet Philadelphia vagy mascarpone. A húsos szalonna elhagyható, de nem érdemes, mivel a zsírjától szaftosabb és sokkal ízesebb lesz a kence. A fűszereket ízlésnek megfelelően érdemes kiválasztani, az egyik legegyszerűbb, mégis isteni verzióban só, bors, fokhagyma és majoranna gondoskodik a fenséges ízélményről. Ha szereted a füstölt paprikát, rozmaringot, az is mehet bele, ha pedig még különlegesebbre készítenéd a májkrémet, használj szerecsendiót.

Házi májkrém

mct

Hozzávalók 4 személyre

  • 10 dekagramm füstölt húsos szalonna
  • 5 dekagramm vaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 50 dekagramm máj (csirke, sertés, borjú)
  • 1 teáskanál majoranna
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dekagramm krémsajt
  • só és bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított hagymát vágjuk finomra.

A májat készítsük elő, távolítsuk el az ereket, daraboljuk fel.

A szalonnát vágjuk apró kockákra és serpenyőben kezdjük el sütni, közben adjuk hozzá a vajat, majd körülbelül 3 perc múlva a finomra vágott hagymát.

Amikor a hagyma üveges, keverjük hozzá a májat, pirítsuk át, fűszerezzük, majd 10-15 perc után húzzuk le a lángról és várjuk meg, míg kihűl.

A kihűlt májhoz adjuk hozzá a krémsajtot és a fokhagymát, botmixerrel dolgozzuk krémes állagúra.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük