Zöldséges-húsos raguval töltött cannelloni - Az olaszok töltött tésztája isteni finom
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
Bár három részből áll az olasz finomság elkészítése, egyik folyamat sem bonyoult, a végeredmény pedig mindenért kárpótolni fog.
Ismét az olasz konyha egy remekét hoztuk nektek, ezúttal cannellonit. Ez a húsos - vagy zöldséges, ricottás - raguval töltött tészta kicsit hasonlít a lasagne-ra, de besamel nélkül készül és a ragu nem a tésztalapok közé, hanem a tésztába kerül.
Cannelloni tésztát szinte bárhol vehetünk ma már, de lehet helyettesíteni manicottival is, ez a cannelloninál nagyobb méretű tészta, így arra figyeljünk, hogy ebből nem 20, hanem körülbelül csak 10 darab töltött finomságunk lesz.
A tésztát bármilyen raguval megtölthetjük, most a klasszikus paradicsomos-húsos változat mellett döntöttünk, de van benne egy kis extra: a paradicsomszószba zöldségek, a hús mellé pedig spenót is kerül. A ragut habzsákkal a legegyszerűbb a tésztába tölteni, de ha nincs ilyenünk, kanállal vagy vajazókéssel is sikerülni fog.
Cannelloni
Hozzávalók 5 személyre
Szósz
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej hagyma
- 1 darab répa
- 1 darab szárzeller
- 800 gramm passzírozott paradicsom
- 500 milliliter alaplé
- ízlés szerint só, bors
- 0.5 teáskanál oregánó
- 0.5 teáskanál kakukkfű
Töltelék
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej hagyma
- 500 gramm darált marhahús
- 250 gramm spenót
- ízlés szerint só, bors
- opcionális Worcester-szósz (1 teáskanál)
Tészta
- 220 gramm cannelloni (kb. 20 db)
- 25 dekagramm mozzarella
Elkészítés:
Szósz
A hagymát, fokhagymát, répát és zellert aprítsuk össze.
Hevítsünk olívaolajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a hagymát, dinszteljük pár percig, majd dobjuk rá a fokhagymát és a zöldségeket, kb. 5 percig dinszteljük így is.
Adjuk hozzá a szósz többi hozzávalóját, alaposan keverjük össze, majd ha gyöngyözni kezd, vegyük lejjebb a lángot, tegyünk rá fedőt, így főzzük 10 percig.
Egy botmixer segítségével pürésítsük le.
Töltelék
A hagymát és a fokhagymát aprítsuk össze. Ha fagyasztott spenótot használunk, olvasszuk ki, csavarjuk ki belőle a vizet. Ha frisset, daraboljuk össze, dobjuk forrásban lévő vízbe, ha megpuhult, szűrjük le és facsarjuk ki belőle a nedvességet.
Melegítsünk egy serpenyőben olívaolajat. Dobjuk bele a hagymát, pár perc után a fokhagymát is. Adjuk hozzá a darált húst, addig dinszteljük, míg teljesen barna nem lesz.
Keverjük bele a spenótot, sót, borsot, worcestert - ha használunk - és 1 bögrényit a szószból. Kevergetve főzzük 2-3 percig, majd tegyük félre hűlni.
Összeállítás
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A kihűlt tölteléket tegyük habzsákba. A cannellonikat állítsuk fel egy tálcán, majd óvatosan nyomjuk a belsejükbe a tölteléket.
Készítsünk elő egy 23x33 cm-es tepsit, majd öntsünk bele kb. 1 bögrényi szószt, erre helyezzük a cannellonikat, majd öntsük a tetejére a megmaradt szószt. Szórjuk meg alaposan reszelt sajttal, majd lazán fedjük le fóliával.
Süssük 25 percig, majd szedjük le a fóliát és süssük további 10 percig, míg a sajt aranybarna nem lesz.
Fotó: Getty Images