
A hagyományos, mazsolás sárgatúró receptje - Jól megy a sonka és a kalács mellé

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

A legkrémesebb ramen mogyoróvajjal: egy hétköznap estébe is belefér

Mennyei palacsinta muffinformában sütve: így még puhább és csábítóbb

Isteni, duplán sajtos töltött gomba: krémfehér sajt kerül a kalapokba

Aromás fűszerolajok házilag: öröm velük a főzés

Zöldséges pite gazdagon: szaftos ragu sül a ropogós tésztába
Fontos húsvéti étel, mégis alig ismerik és nagyon kevesen készítik el az ünnepre a sárgatúrót. Ez az édes, lecsepegtetett túró főleg görögkeleti területeken ismert, a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.
Amikor a nagyböjt letelt és elkészültek az ételek a húsvéti asztalra, a kalácsot, a sonkát és a sárgatúrót is elvitték a templomba, hogy felszenteljék. A görögkatolikusok által sűrűn lakott területeken annyira elterjedt ez az étel, hogy a római katolikusok is átvették, de csak ilyenkor, húsvétkor készítették el.
A sárgatúró éppen úgy készül, mint az egyszerű túró, de rengeteg tojás van benne. Csak az arányokat fontos megjegyezni: egy deci tejre egy tojást kell számolni. Ezen kívül kerül még bele cukor és mazsola is, bár ez a mazsolagyűlölő családokban elhagyható.
Lassan kell a tojást és a tejet összemelegíteni, hogy szétváljon a túró és a savó, majd konyharuhával bélelt szűrőben kell lecsepegtetni. A művelet nem nagy kaland, körülbelül tíz perc munkával előállítható. A túró sajtszerű állagúvá áll össze, szeletelhető lesz, így kerül a húsvéti asztalra, ahol nagyon jól megy az édes kalácshoz és a sós sonkához.
Sárgatúró

Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 liter teljes tej
- 10 darab tojás
- 3 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 100 gramm mazsola
Elkészítés:
A tejet, a mazsolát, a cukrot és a sót elkeverjük egy lábosban, majd feltesszük alacsony lángra melegedni. A tojásokat egy tálba ütjük és felverjük. Amikor a tej felmelegedett, hozzáadjuk a tojásokat, és folyamatos keverés mellett megvárjuk, míg szétválik a savó és a túró. Ez körülbelül tíz perc alatt történik meg.
Közben egy nagy tálra szűrőt teszünk, és a szűrőt kibéleljük egy laza szövésű konyharuhával. Amikor a túró jól láthatóan levált, az egészet a szűrőbe öntjük, hagyjuk lecsöpögni, kihűlni. Amikor langyosra hűlt, batyut kötünk a konyharuhából, a mosogató fölé kötjük és néhány óra alatt lecsöpögtetjük.
Fotók: Ács Bori/SóBors