
Amikor a rizses hús még jobb lesz: a jambalaya a többféle hústól isteni

Cikkek


Pihe-puha citromos muffin: joghurttól lesz lágy a tésztája

Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával
Ropogós

Ízletes guacamole brokkoliból: a szára sem megy kárba

Sültkrumpli-saláta: a ropogós burgonya találkozása a friss majonézes öntettel

Puha, zabpelyhes banánkenyér: rostban gazdag desszert egyszerűen

Medvehagymás fűszervaj: ezzel dobd fel a reggeli pirítóst

Különleges, fűszeres marokkói csirke: joghurtos pác teszi izgalmassá
Rizses hús sokféle létezik a világban, a kreol konyhának is megvan a sajátja.
Az Egyesült Államok déli részén, Lousianában és New Orleansban keletkezett ételen rengeteg különböző kulturális hatás mutatható ki egyszerre a spanyoltól az afrikaiig. A jambalaya a legtipikusabb terméke az amerikai olvasztótégelynek, a mi rizses húsunk felől nézve viszont csak a bácskai alaposan befűszerezett, ezzel-azzal megtoldott változata.
Ám ezek a toldások, kiegészítők és extrák annyira jók, hogyha egyszer kipróbáljuk, nem valószínű, hogy legközeleb a maga egyszerűségében fogjuk készíteni a rizses húsunkat. A zöldségek, a zeller és a paprika, a paradicsomlé és a kolbász mind egy összetettebb, komplexebb ízvilágú étellé teszik az általunk is megszokott alapszerkezetet. Sokféle változata létezik, ez itt egy piros, paradicsomos változat, rák viszont nem került bele.
Jambalaya

Hozzávalók 4 személyre
- 150 gramm kolbász
- 300 gramm csirkemell
- 1 fej hagyma
- 1 darab paprika
- 4 szál zellerszár
- 200 gramm darabolt paradicsom
- 3 evőkanál olaj
- 1 teáskanál szárított zsálya
- 1 teáskanál szárított oregánó
- ízlés szerint cayenne-bors
- 200 gramm rizs
- 3 deciliter víz/alaplé
Elkészítés:
Egy nehéz vaslábast felforrósítunk, majd a kockákra vágott csirkét gyorsan körbepirítjuk rajta, kiszedjük. Alacsonyra vesszük a lángot, beletesszük a vékony karikákra vágott kolbászt. Lassan kieresztjük a zsírt belőle.
A zöldségeket apró kockákra vágjuk, a paradicsom kivételével a kolbászhoz keverjük. Puhára pároljuk őket, majd belekeverjük a rizst, a csirkét és a paradicsomot. Felöntjük vízzel vagy alaplével, belekeverjük a fűszereket, és alacsony lángon, fedő alatt pároljuk puhára az egészet.
Fotó: Ács Bori/Sóbors