Szaftos és isteni káposztás nudli: jó borsosan az igazi
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A nudlit nem csak darált mákkal vagy dióval érdemes egybeforgatni, desszert helyett készíts belőle köretet.
Az én családomban a káposzta nagyon népszerű alapanyag, szeretjük a káposztás tésztát, sztrapacskát vagy -rétest. Az ünnepi időszak előtt pedig megkezdődik a kísérletezgetés, kipróbálunk új finomságokat, amelyek az ünnepi asztalon is helyet kaphatnak, ha ízlenek.
Az első ünnep előtti tesztem egy káposztás köret volt, a dinsztelt káposztát alaposan megborsoztam, majd a jó öreg nudlival forgattam egybe, mellé pedig sült kacsamellet kínáltam. A nudli tésztáját szándékosan kevés liszttel gyúrtam, így nagyon lágy lett. Mivel a tésztát káposztával forgattam egybe, arra törekedtem, hogy a dinsztelt zöldséget ne spóroljam ki belőle. A köretet a végén a sült kacsa zsírjával locsoltam meg, így még zamatosabb és szaftosabb lett. A finomság felkerült az ünnepi listára, de legközelebb több lisztet teszek majd a tésztába, sőt, kicsit meg is pirítom, és csak utána keverem egybe a káposztával.
Káposztás nudli
Hozzávalók 6 személyre
- 1 kg krumpli
- 1 darab tojás
- só ízlés szerint
- liszt szükség szerint
- 2 fej káposzta
- olaj szükség szerint
- bors ízlés szerint
Elkészítés:
A krumplit pucoljuk meg, vágjuk közepes kockákra és bő, sós vízben főzzük puhára, aztán szűrjük le, még melegen törjük össze. Kóstoljuk meg, mennyire sós, aszerint adjunk még hozzá majd sót.
A kihűlt krumplihoz adjunk tojást, szükség szerint sót, lisztet (amennyit felvesz a krumpli, a kelt tésztához hasonló, rugalmas állaga legyen), és dolgozzuk egybe az alapanyagokat.
A krumplis tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd vágjunk belőle csíkokat, a csíkokból kis darabokat, amiket kicsit sodorjunk meg.
A nudlikat bő, lobogó vízben főzzük ki. Amikor a nudlik a víz tetejére úsznak, várjunk még 1-2 percet, utána szedhetjük is ki őket.
A káposztát reszeljük le, gyakori kevergetés mellett olajon vagy zsíron dinszteljük meg, sóval és borssal ízesítsük.
A nudlit forgassuk egybe a káposztával, sült hús mellé kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors