Laktató káposztás rétes baconnel dúsítva – Főételként is megállja a helyét
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A rétes nem csak édesen finom, sósan inkább ebédre kínálhatod második fogásként.
A rétesről elsőre mindenkinek az édes töltelékes változat ugrik be, almás, túrós, mákos és még lehetne sorolni, pedig a rétestésztába sós töltelék is tehető. A sósak közül a káposztás az igazi klasszikus, de ha ezt is tovább szeretnéd gazdagítani, baconnel főfogásként is tálalhatod. A káposzta dinsztelve kerül a réteslapok közé, a bacon pedig pirítva, így lesz az igazi az összhatás. Arra ügyelj, hogy a réteslapot csak azután vedd ki a mélyhűtőből, miután elkészült a töltelék, ellenkező esetben összeragad, ahogy felenged.
Ha mégis édes töltelékű rétest választanál, akkor a nagy kedvencet, a meggyes-mákost süsd meg. A fahéjas-almás a másik favorit, télen különösen kedvelt, de bármikor megsütheted.
Káposztás rétes baconnel
Hozzávalók 8 adaghoz
- 1 csomag réteslap
- 3 evőkanál olívaolaj
- 6 szelet bacon
- 1 fej vöröshagyma (nagyobb)
- 0.5 darab kaliforniai paprika
- 1 fej fejes káposzta (kisebb)
- 0.5 teáskanál só
- 1 teáskanál köménymag
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A bacont kockázzuk fel, a hagymát és a kaliforniai paprikát vágjuk apróra. A káposztát is csíkozzuk fel. Egy nagyobb serpenyőben pirítsuk meg a bacont, a hagymát és a paprikát. Adjuk hozzá a csíkozott káposztát, pirítsuk további 10 percig, amíg a káposzta meg nem puhul. Keverjük hozzá a köménymagot, sózzuk, borsozzuk, majd vegyük le a tűzről.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Fektessünk sütőpapírt egy tepsire. Kenjük meg olívaolajjal, majd óvatosan fektessünk rá 4-5 réteg tésztát. A tésztát is kenjük meg olívaolajjal. A tészta alsó felére halmozzuk rá a töltelék felét úgy, hogy hagyjunk két centiméter üres helyet a szélétől. Óvatosan hajtogassuk be a tészta két végét, majd tekerjük fel. Kenjük meg olívaolajjal, ízlés szerint szórjuk meg köménymaggal és borssal. A maradék tésztával ismételjük meg a műveletet.
Süssük 15 percig, amíg a tészta aranybarna nem lesz.
Fotó: Getty Images