Selymes brokkolikrémleves dióval és kéksajttal: az ünnepi asztalon is megállja a helyét
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A világ legegyszerűbb brokkolilevese, egyenesen a mestertől, a világhírű séftől, Gordon Ramsay-től.
Egyszer régen, egy késő délutáni bekuckózós napon Gordon Ramsay tevékenykedését néztem a tévében. Emlékszem, milyen álmos voltam akkor, de ő elűzte a fáradtságomat. Annyira lelkesen magyarázta, milyen egyszerű levest fog készíteni. Ramsay fogott egy brokkolit, rózsáira szedte, majd jó puhára főzte. Az elkészült rózsák turmixgépbe kerültek a zöldség főzővizének egy részével, majd só és bors hozzáadásával megtörtént a pürésítés.
A történet ennyivel azonban nem ért véget, Ramsay némi játékosságot csempészett a levesbe. Egy kis dió és ízekben gazdag kéksajt került a tányér aljára, erre öntötte rá a brokkolikrémlevest.
A látottak után alig vártam, hogy elkészítsem ezt a különleges fogást. A sóval óvatosan bántam, hisz a sajt, amit én a leves aljára kockáztam, elég karakteres ízű. Szeretem a meglepetéseket, ezért a diót és a sajtot teljesen elrejtettem benne, úgy tálaltam, hogy csak a zöld krémleves látszódjon, így kanalazásnál olyan, mintha az ember ajándékot bontana, a tányér alján különleges, roppanós élmény vár ránk. Megúszós, de különleges fogás, amit bátran tehetünk az ünnepi asztalra is.
Karácsonyi brokkolikrémleves
Hozzávalók 2 személyre
- 1 darab brokkoli
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 maréknyi apróra vágott dió
- 6 dekagramm kéksajt
Elkészítés:
A brokkolit vajpuhára főzzük. Szűrjük le, de a főzővizét ne öntsük ki, kelleni fog később.
A megfőtt brokkolikat turmixgépbe pakoljuk, majd a főzővízből annyit mérünk a turmixgépbe, amennyi a zöldségek felét ellepi. Sózzuk, borsozzuk, és indítjuk a gépet, a végeredmény selymes, lágy zöld krémleves lesz.
A tányérunk aljára darabolt diót és kis kockákra vágott sajtot teszünk, majd ezekre öntjük rá a brokkolikrémlevest.
Tálalásnál a leves tetejére főtt brokkolirózsát és petrezselymet tehetünk, de az igazi meglepetés a leves alatt lapul.
Fotó: Getty Images